Vriendschap is een nauwe relatie gebouwd op vertrouwen en onvoorwaardelijkheid. Maar wat als de vriendschap beknellend en zelfs vergiftigend is?

Mensen laten gaan die jouw eigenheid niet meer koesteren en voeden is een essentieel onderdeel van eigenliefde en respect voor jezelf. Een gezonde relatie geeft ruimte aan beide partijen om te groeien en te veranderen. Zonder verwijt en in alle vertrouwen en onvoorwaardelijkheid.

 

Het hoort bij het leven dat eens zo goede vriendschappen uiteindelijk niet meer werken en door deze te beëindigen maak je ruimte voor nieuwe vrienden. Maar hoe herken jij een ongezonde vriendschap?

Vriendschappen zijn net als iedere andere relatievorm, met ups en downs, verdriet en blijdschap. Maar als jij continu bezig bent het de ander naar zijn of haar zin te maken, dan is er iets mis en is het wellicht tijd om verder te gaan.

Hier zijn 5 tekenen die wijzen op een vriendschap die op zijn eind loopt:

Wanneer je aan deze persoon denkt voel je je ongemakkelijk

Hoe voel je je wanneer je over een ontmoeting denkt met deze persoon? En hoe voel je je wanneer je elkaar daadwerkelijk treft? Voel je je geliefd, gewaardeerd en gesteund? Of lijkt het meer een krampachtige poging de vriendschap in stand te houden?

Jullie volgen elk een ander pad

We ontmoeten mensen tijdens ons leven met vergelijkbare idealen, gedachten en visies. Maar als we verder groeien kan het zijn dat we alles hebben geleerd van deze personen. En zij van ons. De vriendschap komt dan tot een natuurlijk einde en dat is prima. Als je gaat groeien is het bijna onmogelijk bepaalde mensen om je heen niet te verliezen.

Je voelt wrok naar de andere persoon

Als je vriend zich niet meer gedraagt zoals vroeger, of op een manier die jou tegen de borst stuit, dan is het logisch dat je een zekere mate van wrok gaat voelen. Maar het vasthouden van die bitterheid is schadelijk voor jouw eigen welzijn. Dus vergeef deze persoon voor wat hij heeft gedaan of gezegd en ga verder op je eigen pad. Bevrijd jezelf en ga verder.

Jij werkt het hardst aan de vriendschapsrelatie

Om een vriendschap te laten werken zijn er 2 mensen nodig. Als jij de enige bent die probeert contact te houden of afspraken te maken, dan is het wellicht tijd om de vriendschap eens goed te bekijken. Een vriendschap hoort soepel te lopen en als alleen jij er moeite in steekt dan is het tijd om een stap terug te doen.

Je laat jouw geluksgevoel afhangen van die persoon

Natuurlijk zullen vrienden je helpen om je beter te voelen, om je een boost te geven. Maar vergeet niet dat je zelf verantwoordelijk bent voor je eigen geluksgevoel. Dus zoek ernaar in jezelf en niet bij anderen. Uit een vriendschapsrelatie stappen kan pijnlijk zijn. Bedenk echter dat loslaten niet betekent dat je er niet meer om geeft, maar dat je meer om jezelf geeft!

 

Misschien ga je met deze 5 tips eens kijken naar jouw pad en de vrienden die op dit moment in je leven zijn. Herken jij een ongezonde vriendschap, tussen de vriendschappen die je op dit  moment koestert? Kies altijd voor jezelf en je eigen geluk!

 

 

Deel en inspireer anderen