In de hectiek van alledag is het soms moeilijk om te blijven onthouden waar jij gelukkig van wordt.

Dingen die je gelukkig maken kunnen een gevoel van verlichting geven.

Bij de zoektocht naar geluksmomentjes en verlichting wordt al snel richting meditatie, yoga, mantra’s en andere spirituele zaken gedacht. Maar als je daar nu totaal niet gelukkig van wordt is verlichting dan niet voor jou weggelegd?

Het zou kunnen dat met verlichting een eenvoudig geluksgevoel wordt bedoeld. Een alledaags eenvoudig geluk dat iedereen altijd en overal kan vinden. Echt genieten kan eenvoudig zijn zolang jij gelooft dat dat mogelijk is. Dat zijn de momenten die je aandacht vasthouden en waar je een blij en tintelend gevoel van krijgt waardoor je dankbaar bent dat je leeft.

Een sensorische prikkel

Een  geluksmoment kan via een eenvoudige sensorische prikkel op je inwerken. Een fijne geur, een gevoel van warmte of specifieke geluiden. Belangrijk is dat jij je er prettig bij voelt, los van wat anderen er misschien van vinden. Het is belangrijk dat het geen negatieve gevolgen heeft voor jouw veiligheid of gezondheid (of die van anderen).

Zulke ervaringen zijn eerder een indirecte straf en dat is niet de bedoeling. Denk aan overeten, een verslaving of het opzoeken van gevaar voor de kick.

Betekenisvolle momenten

Een guilty pleasure zoals het luisteren naar “foute muziek”, omdat jij het stiekem leuk vindt,  kan een geluksmomentje zijn. Of een dagelijks terugkerend ritueel zoals het helpen aankleden van je kind, of het lekker op de bank kruipen voor jouw favoriete tv-programma of met een goed boek.

Misschien experimenteer je graag in de keuken met nieuwe gerechten en bijzondere kruiden, of neem je graag een warm bad om te ontspannen. Het gaat om die momenten die daadwerkelijk betekenisvol zijn voor je omdat het precies datgene is wat jij op dat moment even nodig hebt.

Als je nadenkt over die eenvoudige dingen en ze onthoudt, kunnen ze als bakens zijn in moeilijke tijden. Op het moment dat je stress ervaart, zelfs op momenten dat er iets gebeurt waardoor jouw veiligheid en jouw gevoel van realiteit totaal wordt omvergegooid kan een eenvoudige actie, of een klein voorwerp ineens belangrijk zijn en als handvat dienen om je te kalmeren.

Zoals kleine kinderen die zich getroost weten door hun favoriete knuffeltje, ook al hangt zo’n knuffeltje alleen nog met losse draden aan elkaar.

 

Wat zijn jouw geluksmomentjes?

 

 

Deel en inspireer anderen