‘s-Hertogenbosch is de officiële naam van de stad. Dat betekent ‘het bos van de hertog’. In spreektaal wordt meestal Den Bosch gebruikt.
De monumentale stadskern nodigt uit tot energetisch onderzoek omdat kerken en pleinen gevonden kunnen worden op krachtplaats en leylijn van de stad. Een plaats die geschikt is voor stadsverkenning en voor natuurbeleving.
Krachtplekken in Den Bosch
Mariakapel van de Sint Jan
De Mariakapel van de Sint Jan in Den Bosch is een oude energieplek, die al lang bestond voordat er een kerk werd gebouwd. De Mariakapel is te ervaren als een energie met vrouwelijke kwaliteiten. Achter de Sint Jan staat een oude plataan. Deze is ook bijzonder om eens te ervaren.
De Ruïne van Seldensate
Ligt vrijwel aan de secundaire weg langs de snelweg en Zuid Willemsvaart van Heeswijk Dinther naar Den Bosch ( Middelrode/Berlicum.
Rond 1300 verschijnt het eerste gebouw en in de loop van de tijd zijn er gebouwen bijgebouwd en veranderingen aangebracht. Zo stonden er een hoeve, een poortgebouw met duiventoren, een bierbrouwerij en een speelhuis genaamd Seldensate.
Het is een magische plek met een bijzondere en krachtige energie. Dit is te zien aan de bijzondere vormen van de bomen. Zeer waarschijnlijk ligt het op een Leylijn.
De put op de markt
Een andere krachtplek in Den Bosch is de put op de markt, de oude bron. Van alle pleinen en parken is de Bossche markt het oudste plein van ‘s-Hertogenbosch. Op de markt stonden de eerste woningen. Hier is ‘s-Hertogenbosch ontstaan in 1185.
In de vijftiende a zestiende eeuw heeft op de markt ook een waterput gestaan. Deze put heeft onlangs weer een plek gekregen in het straatbeeld (kijk hier om te kijken waar die staat).
Hinthamerstraat
In de Hinthamerstraat bij de Jacobskerk bevindt zich ook een plek met bijzondere krachten. In de gevel zijn twee davidsterren of pentagrammen te zien. In 1669 werd een schuilkerk ingericht op het erf achter het pand aan de Hinthamerstraat, ‘de Maagd van Den Bosch’ geheten.
De schuilkerk werd een aantal keren vergroot en in 1804 was er een nieuwe kerk ontstaan. Dit is de huidige Sint Jacobskerk.
De lekkernij die je geproefd moet hebben
Al in de 18e eeuw werd in ‘s-Hertogenbosch de voorganger van de huidige Bossche bol of schjeklaode bol verkocht door banketbakker Lambermont. Deze bol leek op een moorkop en was gevuld met banketbakkersroom. In 1920 bedacht Henri van der Zijde daar zijn variant op. Gevuld met echte slagroom en overgoten met echte chocolade.
Deze variant wordt door de Bosschenaren gezien als de echte originele Bossche bol. De bekendste bakker van de “Bossche bol” is echter banketbakkerij Jan de Groot. Zijn variant is een geheim recept en de Bossche bol van zijn banketbakkerij krijgt meestal de benaming “Bossche bol van Jan de Groot” Dit is volgens velen de enige echte.
De Bossche bol is niet beschermd, maar met de toevoeging Jan de Groot wel. Zijn recept is nog steeds een geheim familierecept.
De Bossche Bol bestaat uit een grote roomsoes gevuld met slagroom en overgoten met echte pure chocolade. Eettip is om de bol om te draaien en de chocola als stevige ondergrond te gebruiken terwijl men de soes eet. Hoewel de bol een groot gebak is bestaat er ook nog een grotere variant, de reuzenbol.
Het gebruiken van een vork is toegestaan, maar wordt door de liefhebber als niet passend ervaren.
Niet een gezond, maar wel een ontzettend lekkere verwennerij en helemaal Den Bosch. Na deze suikerbom zijn er gelukkig tal van eetgelegenheden waar men uit gezonde en biologische producten kan kiezen.
Wat is jouw favoriete plekje in Den Bosch?