Dat je door de weeks vroeg op moet staan om de kinderen naar school te brengen en naar je werk te gaan is voor veel mensen de reden om in het weekend lekker lang te blijven liggen. Maar is dat wel zo gezond?

Zijn er gezondheidsvoordelen aan dagelijks vroeg uit de veren zijn? Blijkbaar wel. Verschillende onderzoeken tonen aan dat mensen die vroeg opstaan gezonder zijn dan zij die houden van lang uitslapen. 

 

1.Vroeger opstaan blijkt samen te hangen met betere schoolresultaten

Indien je nog op school zit of schoolgaande kinderen hebt is het misschien interessant te weten dat uit onderzoek van de universiteit van Texas blijkt dat studenten die dagelijks vroeg opstaan beter scoren op examens dan zij die dagelijks lang uitslapen.

Dit is uiteraard niet eenvoudig het gevolg van het vroeg opstaan. Maar vroeg opstaan leidt er wel toe dat je gemakkelijker een vaste dagelijkse routine volgt en misschien nog belangrijker, dat je een gezond ontbijt zult eten. Wat ons meteen bij voordeel twee brengt…

2. Vroeg opstaan helpt je gezonder te eten

Mensen die lang uitslapen hebben vaak de neiging het ontbijt over te slaan omdat ze denken hiermee een deel van de verloren tijd in te halen. Het ontbijt overslaan is echter een slechte gewoonte: ons lichaam heeft deze voedingsstoffen nodig om ’s ochtends energiek en gefocust te zijn.

Na een nachtje ‘vasten’ (6 tot 8 uur zonder voeding) heeft je lichaam dringend behoefte aan gezonde voedingsstoffen. Indien je het ontbijt overslaat gaat je lichaam zich uitgehongerd voelen en zal je meer geneigd zijn ongezonde voedingsproducten te gaan snacken of tijdens je lunch teveel te eten. Gezond ontbijten leidt er dus toe dat je ook de rest van de dag gezonder zal eten.

3. Vroeg opstaan helpt je om in betere mentale gezondheid te blijven

Eén van de minst besproken voordelen, maar wel één van de belangrijkste is dat het een positieve impact kan hebben op je mentale gezondheid. Het eerste uur van de dag en wat je daarin doet bepaalt vaak hoe de rest van je dag er zal uitzien.

Door op tijd op te staan verminder je alvast voor een deel de stress in je leven omdat je je niet te erg moet haasten ’s ochtends. Dit zal je ook de rest van de dag kalmer en positiever maken.

Onderzoeken hebben trouwens aangetoond dat ‘ochtendmensen’ vaak positiever, optimistischer en tevredener in het leven staan dan nachtraven. Hoewel late opblijvers vaak bekend staan om hun creativiteit hebben ze ook frequenter last van depressies en andere psychologische problemen.

4. Vroeg opstaan helpt je meer lichaamsbeweging te nemen

Vroeg opstaan helpt je ook om je sport- of lichaamsbewegingsroutine gemakkelijker vol te houden. Je kan natuurlijk ook na je werk gaan sporten maar als je je dagelijkse sportmoment ’s ochtends plant maak je minder kans dit over te slaan omdat je bijvoorbeeld overuren op je werk moest maken.

Trouwens, als je er echt problemen mee hebt om vroeg uit je bed te komen en vaak nog lang slaperig bent is het doen van een aantal fitness-oefeningen ’s ochtends de beste manier om goed wakker te worden. Lichaamsbeweging nemen geeft je lichaam energie voor de rest van de dag.

5. Vroeg opstaan verbetert je slaapkwaliteit

Mensen die vroeg opstaan hebben vaak een goede vaste slaaproutine. Dit wil zeggen, ze gaan vroeg naar bed en vaak elke dag op hetzelfde uur. Dit maakt het vroege opstaan ook gemakkelijker, zeker als je elke dag op hetzelfde uur opstaat.

Veel slaapexperts zeggen dan ook dat het belangrijk is een goede slaaproutine te hebben omdat dit de kwaliteit van de slaap enorm verbetert. De interne klok van je lichaam zal beter werken waardoor in slaap vallen en opstaan natuurlijker en gemakkelijker aanvoelt.

Dus hoewel je misschien denkt dat in de weekends uitslapen een goede manier is om een slaaptekort in te halen kan het in feite schadelijk zijn voor je slaappatroon en gezondheid, zeker op lange termijn.

En jij? Ben jij een vroege vogel? Laat het ons weten!

Deel en inspireer anderen