Vandaag nemen we je weer mee in de pracht en kracht van planten. Dit keer: de Oost-Indische kers

Misschien ken jij hem alleen als sierplant in je tuin, maar wist je dat Oost-Indische kers boordevol vitaminen, mineralen en spoorelementen zit. Prima geschikt dus voor in de keuken of in je medicijnkastje.

Oost-Indische kers in de keuken

Bijna alle delen van de Oost-Indische kers zijn eetbaar

  • Jonge blaadjes, bloemknopjes, bloemen en zaad kunnen in de salade: dit ziet er niet alleen leuk uit, maar Oost-Indische kers geeft ook een pittige smaak aan de salade.
  • Oudere bladeren kunnen gestoofd worden
  • De bloemen kunnen op azijn gezet worden.
  • Van de onrijpe, nog groene zaden kunnen kappertjes gemaakt worden.

Nuttig in de moestuin

  • Oost-Indische kers houdt de moestuin luizenvrij: de plant trekt luizen (en ook witte vlieg en rupsen van het koolwitje) aan en houdt de beestjes op die manier weg bij de groentes. Bovendien lokt Oost-Indische kers zweefvliegen, die de larven van bladluis eten.
  • Groentes begieten/besproeien met een plantenaftreksel van Oost-Indische kers maakt hen vrij van parasieten.
  • Oost-Indische kers levert stuifmeel en nectar voor hommels en honingbijen en Oost-Indische kers voorzien in de buurt van de bijenkasten beschermt de bijen tegen varroamijt.

Als medicijn

Oost-Indische kers wordt altijd vers gebruikt.

Inwendig:

  • Oost-Indische kers bevat o.m mosterdolieglycosiden, anti-oxidanten, vitamines C, E, B2, B3, provitamine A, zwavel, jodium, ijzer, fosfor, mangaan, kalium,
    Daarom wordt Oost-Indische kers o.a. aangeraden bij vermoeidheid.
  • De anti-oxidanten bevorderen bovendien een gezonde bloedcirculatie (bv. bij koude handen en voeten).
  • Zwavel bevordert de opbouw van o.a. huid en haren.
  • De mosterdolieglycosiden werken sterk antimicrobieel: ze remmen de groei van bacteriën, virussen en schimmels in o.a. de urine- en luchtwegen. Om die reden wordt thee of tinctuur of eten van Oost-Indische kers aanbevolen bij blaasontstekingen, nierbekkenontsteking, bronchitis, griep, enz.
  • De mosterdolieglycosiden ondersteunen de lever bij ontgiften
  • De combinatie van mosterdolieglycosiden en bitterstoffen wekt de eetlust en bevordert de spijsvertering

Uitwendig gebruik

  • Kauwen op een blaadje en/of bloemetje ontsmet mond en keel. Deppen van huid en nagels met een afkooksel verlicht eczeem en andere schimmelinfecties op de huid
  • Oost-Indische kers stimuleert de bloedcirculatie en is rijk aan zwavel, waardoor het heilzaam is bij een schilferende hoofdhuid, zwak haar en kaalheid. Er kan haarwater of lotion van Oost-Indische kers gemaakt worden of Oost-Indische kers kan als ingrediënt aan shampoo toegevoegd worden.
  • Een zitbad van Oost-Indische kers bevordert de menstruatie.

Gebruik het veilig!

Ga nooit lichtzinnig met de geneeskracht van kruiden om, maar overleg met je arts, raadpleeg een fytotherapeut of verdiep je in de materie:
Mosterdolieglycosiden kunnen bij gevoelige personen of bij te hoge doses slijmvliezen in mond, maag, darm, blaas of nieren overprikkelen/irriteren. Ook kunnen ze de schildklier remmen in zijn werking. Wees dus voorzichtig, als je al een trage schildklier hebt.

Energetisch

Volgens Plinius kan de pittigheid van Oost-Indische kers ‘luie mensen uit hun traagheid halen’ en (voorjaars)moeheid verdrijven.

Wat verder nog leuk is om te weten:

  • Oost-Indische kers is van nature een meerjarige. Maar omdat de plant  niet winterhard is, gedraagt hij zich bij ons als 1-jarige
  • Oost-Indische kers vormt weinig bloemen op rijke grond en veel bloemen op schrale grond.
  • knolcapucien (mashua) een plant is die sprekend op Oost-Indische kers lijkt en bij ons wel overwintert. Knolcapucien geeft over het algemeen minder bloemen dan Oost-Indische kers, maar de wortels ervan zijn eetbaar en superlekker! Ze worden in de late herfst en winter geoogst.

Bron: Aardebloesem. Een ruimte van waaruit je kunt leren op het ritme van de aarde en zelfvoorzienend te leven. www.aardebloesem.be