Onder eiken werd recht gesproken en vergaderd, maar ook door magiërs de toekomst voorspeld.

Grieken, Romeinen, Kelten en Germanen: het zijn maar enkele van de vele Europese volken die aan de eik een bijzondere waarde hechten. Volgens de Germanen woonden de goden in eiken, of in ieder geval de belangrijke goden, zoals Wodan. 

 

De Eik, een belangrijke boom

Eiken zijn belangrijke bomen die in hoge mate bijdragen aan de biodiversiteit in het bos. In hun gegroefde stammen, die warm aanvoelen, houden zich veel kevertjes en mieren schuil, die op hun beurt weer allemaal vogels lokken. Eiken waren voor mensen vooral van belang voor bouw- en brandhout. De schors werd gebruikt bij het leerlooien en van de vezels uit de bast werden visnetten gevlochten.

De eik als eetbare, geneeskrachtige, multifunctionele boom. Hoe is deze eet- en drinkbaar? 

Eikels bevatten looistoffen. In grote hoeveelheden zijn die giftig voor de mens. Maar… looistoffen zijn oplosbaar in water. Dat wil zeggen dat je ze zonder moeite kunt verwijderen. Dit doe je door eikels in een blender of koffiemolen te vermalen. Vermalen tot grof gehakte noten is voldoende. Vervolgens vul je een pot voor de helft met eikels en vul je deze verder aan met water. Het water zal melkachtig of bruinig worden van de looistoffen. Giet dagelijks zoveel mogelijk water af en vervang door schoon water. Na 4 dagen zal het water quasi helder zijn: een groot deel van de looistoffen is verdwenen.  De eikels kunnen nu in couscous, brood, koekjes, … verwerkt worden.

Wil je eikels niet eten, maar drinken, dan kun je… eikeltjeskoffie maken. Hier is een recept van Maria: https://harmonycenter.nl/eikeltjeskoffie/. Je zult zien dat zij een gelijkaardig, iets sneller proces doorloopt om de looistoffen uit de eikels te verwijderen.

Wist je dat… er zoete eikenrassen met een van nature laag looistoffengehalte bestaan? Dit zijn enkele soorten: steeneik (groeit bij ons alleen aan de kust), Valonia eik, blauwe eik en Californische zwarte eik.

De geneeskrachtige kant… 

  • Door het hoge gehalte aan looistoffen wordt een thee/aftreksel van de schors (of bladeren) van eik uitwendig gebruikt om bloedingen te stelpen, wonden te dichten, transpiratie te verminderen, aambeien en nat eczeem te genezen, enz. Een zitbadje kan gebruikt worden bij overdreven menstruatie en vroeger diende men een aftreksel als lavement toe bij diarree.
  • De eikelkoffie zou ook bij diarree kunnen geprobeerd worden. Thee (zoals hierboven) werd vroeger ook inwendig genomen, maar leidde (door het hoge gehalte aan looistoffen) te vaak tot obstipatie en geïrriteerd maagslijmvlies.
  • De bloesem wordt verwerkt tot een Bach remedie. De remedie geeft kalmte, uithoudingsvermogen en standvastigheid.
  • Van de knop wordt een algemeen versterkend gemmo-middel gemaakt, dat vaak aan ouderen wordt aangeraden en vooral op de bijnierschors werkt.

Als bouwmateriaal levert de eik ons veel:

  • Eiken leveren geweldig timmerhout.
  • Het hout brandt extra lang in de kachel.

En last but not least: eiken zijn sterke yang bomen met een krachtige, fiere uitstraling.

Geniet van de eiken in je buurt!

 

Bron: www.aardebloesem.be
Een ruimte van waaruit je kunt leren op het ritme van de aarde en zelfvoorzienend te leven.

Deel en inspireer anderen