Een conflict met je partner hebben is altijd vervelend en lastig. Want hoe los je dit op, zonder jullie liefde en de intimiteit van je relatie uit het oog te verliezen. Het vereist extreme toewijding.

Waarom? Omdat conflicten onvermijdelijk zijn als de eerste liefdeshormonen beginnen te vervagen. Onze onrealistische verwachtingen in een huwelijk ontstaan als we verliefd zijn. Als de euforische chemische stoffen in je hersenen je de hele nacht wakker houden. High van de liefde.

 

Deze geprefereerde staat van zijn maakt ons klaar voor een onvermijdelijke terugslag als deze hormonen onvermijdelijk uitdoven en stress, het leven en persoonlijke verschillen conflicten veroorzaken. Mensen worden dan ongerust omdat ze denken dat dit het einde van de relatie zou kunnen betekenen. Maar dat is een onrealistische kijk op de dingen.

Een conflict is eigenlijk een kans om je relatie te verbeteren

Conflicten dagen ons uit, helpen ons groeien en zorgen voor een geweldig seksleven. Conflicten zijn je bondgenoten, niet je vijanden, omdat het je dichter bij je partner brengt. De uitdaging zit hem in het bouwen van een brug van conflict naar passie.  Als we conflicten zouden omarmen en verwelkomen als een ware liefdestest zouden we er niet bang voor zijn.

We zouden er niet van weglopen of zelfs scheiden vanwege een conflict. We zouden het goed maken. Hier zijn een aantal tips die je helpen om de magie in je relatie te versterken en die helpen voorkomen dat je keer op keer in hetzelfde patroon blijft steken. 

1. Zet de ander op de eerste plaats

Voor je werk en zelfs voor je kinderen.

2. Maak contact met elkaar door elkaar dagelijks gedurende 30 seconden te kussen

Hierdoor ontbranden je knuffelhormonen. Het geeft je hersenen een lading oxytocine wat je verbindt met je partner en het geeft je een gevoel van verbinding en veiligheid. Een knuffel van 20 seconden geeft je een dopamine stoot dat helpt om het gevoel van liefde met je partner te voelen. 

3. Zorg voor vernieuwing en opwinding

Kom uit de sleur en je comfortzone door je routines te veranderen. Voeg wat stimulatie en verrassing toe aan je relatie. Als je nieuwe dingen uitprobeert krijg je een betere band met je partner. Vooral als de activiteiten zorgen voor een adrenalineboost, zoals het samen kijken naar een spannende film of een ritje in een achtbaan.

4. Zie af van virtuele communicatie gedurende de dag

Dit betekent dat je geen emails, appjes of telefoontjes stuurt gedurende de dag. Je geeft jezelf zo wat tijd voor jezelf. Bovendien ontstaat er een gevoel van verlangen naar het moment dat je elkaar weer ziet. Dat betekent niet dat je niet aan je partner moet denken. Denk gedurende je werkdag juist regelmatig aan je partner.

Daag jezelf uit om vooral aan de positieve dingen te denken. De kans is groot dat je langzamerhand gaat focussen op de dingen die je liefde vergroten. De dingen die je mist als je geen contact hebt met elkaar.

5. Plan tenminste 10 minuten persoonlijke tijd voor elkaar in in de avond

Dit is een tijd waarin je opnieuw contact maakt met elkaar en over je dag, je dromen en je interesses kunt praten. Je bent overdag weg van elkaar, dus dit is je kans om van elkaars aanwezigheid te genieten. Doe dit elke avond. Je kunt het ook langer maken dan 10 minuten als je dat wilt, maar 10 minuten is een minimum. Tijdens dit moment zou je niet bezig moeten zijn met discussies, agenda’s, problemen of de kinderen.

6. Geef je partner de ruimte

Zelfs als het maar een dag per week is is het belangrijk dat je tijd alleen doorbrengt. Dit is voor beiden goed. Te weinig ruimte en onvoldoende tijd van elkaar gescheiden zijn is een van de grootste frustraties in een huwelijk. Je had allebei een leven voor je elkaar ontmoette.

In de eerste roes van je relatie kan het makkelijk lijken om hobby’s en bepaalde interesses op te zeggen voor elkaar, maar in de loop van de tijd heb je zulke uitlaatkleppen nodig voor je individuele groei en recreatie. Dit doe je niet alleen voor jezelf, maar het versterkt uiteindelijk ook je relatie. Het is dan minder waarschijnlijk dat je op elkaar uitgekeken raakt. Bovendien geeft het onderwerpen om met elkaar te delen. 

7. Neem een pauze van elkaar

Als je bovenstaande tips hebt opgevolgd en je merkt dat je je nog steeds ongelukkig voelt in je relatie dan is er een manier om je pogingen naar een volgend level te brengen zonder direct uit elkaar te gaan. Als je denkt dat het je relatie goed zou doen overweeg dan om een langere periode apart van elkaar te zijn.

Dat kan een paar dagen of een paar weken zijn. De hoop is dat je waardering en passie voor de ander verbeterd. Soms is dit alles wat een echtpaar nodig heeft om hun oude gevoelens van liefde en verlangen te laten herleven. 

Mensen lijken soms te denken dat relaties makkelijk zijn. Ze verbreken een relatie zodra het moeilijker wordt. Maar de waarheid is dat het bedoeld is om moeilijk te zijn. Het harde werken creëert voordelen op de lange termijn omdat het je helpt om naar elkaar toe te groeien en je helpt om in de beste versie van jezelf te veranderen; als persoon en als partner.

Bovendien kan het steeds eenvoudiger worden om door de conflicten heen te navigeren als je niet van elkaar wegloopt, maar de vaardigheden aanleert die je gevoelens van empathie en veiligheid versterken. Conflicten verbinden je.

 

Op welke manier los jij jullie conflicten op? Heb jij nog meer ideeën?

Deel en inspireer anderen