Piekeren! We kennen allemaal wel momenten dat onze aandacht gefocust blijft op iets waar we ons druk over maken. Iets wat ons raakt, bezighoudt of omdat we simpelweg overvoerd zijn en meer rust nodig hebben. Meer rust is hoe dan ook behulpzaam voor de echte piekeraar. Creëer zelf meer vrijheid in je hoofd.

Vaak zijn we onze eigen slavendrijver. Omdat we willen voldoen aan de eisen die we onszelf  opleggen, of het gevoel hebben dat anderen die opleggen. Soms is een ‘nee’ lastig en zeggen we te vaak ja. Simpelweg niet toegeven dat het leven een beetje te snel gaat, omdat je vindt dat je net als de rest van de wereld toch gewoon met gemak mee moet kunnen komen, want ‘het lukt toch iedereen’. Maar dat is nog maar de vraag… 

Een belangrijke voorwaarde om lekker in je vel te zitten en een rustiger hoofd te krijgen, is tijd nemen om te luisteren naar wat je lichaam nodig heeft. En precies daar knelt het: die tijd nemen we vaak niet. We grijpen liever naar niet-helpende manieren: vermijden, verdoving zoeken en passief gedrag.’ We gaan vaak juist in de overdrive: meer doen, beter je best doen, een makkelijke maaltijd moet toch een keer kunnen, en een wijntje om even te relaxen. Terwijl de kwaliteit van slaap daar juist slechter van wordt. De kans bestaat dat je dan juist de volgende dag weer geen rust hebt en piekeren juist toeneemt. 

We kunnen natuurlijk wel zelf het heft in handen nemen! Met wat oefening kun je overmatig piekeren aardig in goede banen leiden. Bijvoorbeeld ontspanningsoefeningen of bewust leren omgaan met je focus van gedachten. Hierbij leer je om kritisch naar je gedachten te kijken en ‘niet-helpende gedachten’ om te zetten in ‘helpende gedachten’. Wat voor jou werkt, is natuurlijk heel persoonlijk. Voeg de oefeningen die goed werken toe aan je ‘persoonlijke toolbox’ en voeg ze toe aan je dagelijkse routine. Op die manier creëer je nieuwe gewoonten die goed zijn voor jouw welzijn.

Het fijne is dat met kleine veranderingen in je dagelijkse routine je al veel kunt bereiken. Op deze manier ben je minder afhankelijk van een vrije agenda of wilskracht om ze vol te houden. Koppel bijvoorbeeld een korte ademhalingsoefening aan je koffiemoment, of strek je altijd uit voordat je de telefoon opneemt. Door kleine zelfzorg-momentjes te verbinden aan dingen die je sowieso al doet, wordt het een stuk makkelijker om ze vol te houden en het effect ervan steeds merkbaarder zal worden in je dagelijkse leven. 

2 Oefeningen die helpen om bewust te kiezen op welke gedachten je je aandacht richt. Hiermee ga jij achter het stuur zitten en krijg je meer controle over het piekeren. 

Je overtuigingen onder de loep

We hebben allemaal overtuigingen, bijvoorbeeld ‘Er bestaat een god’, ‘Mensen moeten altijd aardig zijn’ of ‘Ik moet altijd mijn uiterste best doen’.

Overtuigingen kunnen helpend zijn, maar ook belemmerend en dan zijn ze vaak voer voor piekergedachten. Om hier aandacht aan te geven, inzicht te krijgen en dat wat belemmerende overtuigingen om te buigen naar helpende overtuigingen, schep je meer rust in jezelf. 

  • Schrijf 3 dingen op die je gelooft over jezelf.
  • Schrijf 3 dingen op die je gelooft over werk.
  • Schrijf 3 dingen op die je gelooft over je vaardigheid.
  • Schrijf 3 dingen op die je gelooft over je gezondheid.

Zet achter elke overtuiging die je hebt opgeschreven een (H) als je de overtui- ging als helpend ervaart, en een (B) als je ze als belemmerend ervaart.

Bij de overtuigingen die je als belemmerend ervaart; hoe kun je deze overtuigingen anders formuleren? Zodat ze helpend voor je worden? Schrijf de helpende overtuigingen op. 

 

Piekeren ontstaat vaak omdat onze aandacht gefixeerd blijft, we blijven ermee in rondjes draaien. Door alle ruimte te geven aan het onderwerp waarover je piekert, krijgt het volledige aandacht. Je gaat er bewust op focussen, en doordat je dit doet wordt het een keuze en minder iets wat je overkomt. 

Met onderstaande oefening kun je jezelf trainen steeds sneller bewust te kiezen voor waar je je aandacht op richt. 

Neem een gevoelig gebied uit je leven, begin met iets wat niet te heftig is, maar wat je wel lastig of spannend vindt. Wissel dan de volgende stappen met elkaar af:

  1. a) beschrijf het gebied in detail, totdat je aandacht erop gefocust is. Daarna:
  2. b) beschrijf iets uit je omgeving in detail totdat je aandacht niet meer bij het gebied a is. 

Herhaal dit proces afwisselend, totdat je een verandering in jezelf bemerkt. Bijvoorbeeld doordat je over gebied a een plotseling inzicht krijgt, het minder pijnlijk voor je is, een ontlading van emotie voelt of ineens een ander perspectief krijgt. 

Deze oefening kan best wat tijd en herhaling van je vragen, maar is zeker de moeite waard. Je kan dit ook heel goed met een vriend(in) doen. Hij of zij kan dan vragen of je helemaal op a gefocust bent en zodra dat zo is, je een signaal te geven te switchen naar b. 

Ook al lijkt het soms niet zo, jij zit achter het stuur en jij bepaalt waar je je aandacht aan geeft. Jij kiest. Wees lief voor jezelf en creëer zelf meer vrijheid in je hoofd.