Mensen zitten ingewikkeld in elkaar. In relaties wordt vaak aangemodderd. Als je vasthoudt aan Hollywoodsprookjes over de liefde zul je waarschijnlijk verkeerde keuzes maken en je zult jezelf waarschijnlijk de kans op ware liefde ontzeggen. 

Het is belangrijk helderheid te krijgen over de verkeerde overtuigingen die je het idee geven dat je een mislukking bent op het gebied van relaties. Met meer realistische verwachtingen zul je betere keuzes maken en heb je een grotere kans om een productieve en succesvolle relatie op te bouwen.

 

Dus, voor je aan de volgende relatie begint, of er weer een beëindigt, is het handig dat je op de hoogte bent van de misleidende gedachten die tussen jou en een echte blijvende relatie kunnen staan. Hierbij 10 overtuigingen die je mogelijk weghouden van ware liefde.

1 “Ik zal gelukkig zijn als ik een relatie heb, getrouwd ben of zwanger ben.”

Geluk is geen gevolg van externe omstandigheden, maar veel eerder van een positieve mentale houding en dankbaarheid voor alle zegeningen in je leven. Maak de keuze om plezier in iedere dag te vinden. Zoals de poëet James Oppenheim zei: ”Een domme man zoekt geluk in de verte, de wijze laat liefde onder zijn voeten groeien.”

2: Ik zal het gelijk weten als ik “De ware” tegenkom.

Mensen die op een teken wachten missen vaak ontzettend veel kansen. Veel gelukkige relaties ontstaan in onverwachte omstandigheden, waaronder lange vriendschappen waarin de chemie niet direct voelbaar was. Sta open voor de mogelijkheden en je zult verbaasd zijn over de persoon waar je verliefd op wordt.

3:  De juiste relatie is gemakkelijk.

Ongeacht hoe bijzonder je partner is, goede relaties vereisen hard werken. Je zult de ander moeten vergeven als je flink gekwetst wordt. Je zult eraan moeten werken dat de romantiek blijft bestaan in de drukte van het dagelijkse leven en tegenwerkende agenda’s. Je zult vriendelijk moeten blijven praten ook als je liever eens zou willen schreeuwen.

Het onderhouden van relaties kan betekenen dat je veel empathie, geduld en edelmoedigheid moet tonen zelfs als je het liefst de handdoek in de ring zou willen gooien. Wat krijg je terug voor al dit elan en zelfopoffering? Je zult op spiritueel vlak groeien, met vallen en opstaan.

4. Gelukkige koppels maken geen ruzie.

Deze mythe is ontzettend schadelijk. De afwezigheid van meningsverschillen betekent dat een of beide partners hun behoeften negeren, onvoldoende hun grenzen kenbaar maken en daardoor weerstand opbouwen. Te weinig meningsverschillen zou niet het doel moeten zijn. In plaats daarvan zullen gezonde relaties als doel moeten hebben dat ze eerlijk vechten. Dit doen ze om hun relatie vooruit te helpen en niet als een soort sport.

5. “Liefde overwint alles.”

Veel mensen die van elkaar houden zijn tegelijkertijd geen goede combinatie. Een relatie met de juiste persoon is veel beter dan een met wie dan ook. Het is het belangrijkste dat je een partner kiest die vriendelijk en gul is. Ga na of beide partijen overeenkomende waarden en financiële gewoontes hebben.

Let op waarschuwingen zoals onbehandelde verslavingen, persoonlijkheidsproblemen of de neiging tot jaloezie of controlerend gedrag. Liefde groeit als elke partij zich bewust is van hun verantwoordelijkheid voor hun eigen individuele geluk.

6. “Mijn partner is mijn wereld. We zijn elke vrije minuut bij elkaar.”

Maar al te vaak verdwijnen koppels in een zwart gat. Lang daarvoor is hun obsessie met elkaar omgeslagen in onbevrediging. Omgekeerd zullen gelukkige koppels een levendige wereld creëren gevuld met vrienden, familie en eigen hobby’s. Als je een gevarieerde bron van vervulling voor jouw emotionele behoeftes hebt is de kans klein dat je teveel belastende druk op je partner laadt. Dus ga ervoor en maak een afspraak met je vriendin. Het zal je romantische relatie alleen maar versterkten.

7. “Gelukkige stelletjes hebben een X-aantal keer seks per week.”

Zolang als beide partijen het gevoel hebben dat hun behoeften vervuld worden is er geen magisch getal die bepaalt hoe vaak je seks zou moeten hebben. Veel mensen zijn heel tevreden met weinig seks in hun relatie. Dat is een persoonlijke keuze. 

8 ”Mijn zielenmaatje zal automatisch begrijpen wat ik wil en wat ik nodig heb.”

Niemand zal foutloos begrijpen hoe hij jouw gelukkig moet maken. Communicatie is de hoeksteen van een werkende relatie. Als je weinig spraakzaam bent zul je eraan moeten werken om jouw gedachten uit te spreken. Dit om te voorkomen dat je onvervulde verwachtingen houdt en om een zee van onbegrip te vermijden. Koppels moeten praten. Dit is belangrijk om de banden te versterken, om de ander de sleutel naar jouw hart te geven en om prioriteiten te stellen.

9 ”Trouwen (of kinderen krijgen) zal deze relatie redden.”

Als jij en jouw partner elkaar in de haren vliegen is het aangaan van een diepere psychologische en financiële verbinding alleen maar olie op het vuur gooien. Het opstapelen van slechte beslissingen voorspelt niet alleen het onvermijdelijke, maar het maakt een nodige breuk alleen maar meer gecompliceerd.

10 ”Als ik maar hard genoeg werk kan ik deze relatie laten slagen.”

Een lange relatie staat niet perse gelijk aan een succesvolle relatie. Een breuk kan mogelijk de beste oplossing zijn voor een koppel dat niet bij elkaar past. Als dit wordt benaderd vanuit eerlijkheid, vriendelijkheid en empathie kunnen beide partijen de vrijheid krijgen om voor iemand te kiezen die hen echt gelukkig maakt.

Uren werk kunnen de relatie tussen mensen met verschillende waarden en doelen niet redden. Die tijd en energie kun je beter gebruiken om jezelf te begrijpen en te ontwikkelen zodat je de volgende keer betere keuzes kunt maken vanuit een krachtige kern. 

 

In welke van deze 10 overtuigingen die je mogelijk weghouden van ware liefde herken jij jezelf?

 

Deel en inspireer anderen