Ben je ook zo dol op de geur van Lavendel? Buiten in de pot groeit het vaak weelderig de hele zomer door. Voor in de winter kun je de lavendel heerlijk drogen. Aan Lavendel wordt vooral een ontspannende en rustgevende werking toebedeeld.

We geven je 2 leuke recepten om zelf aan de slag en een Lavendel olie of sheabutter te maken!

Maak je eigen Lavendel olie

De Lavendelolie kun je masseren op rusteloze benen, deppen op jeukende insectenbeten, een schilferige hoofdhuid inwrijven. Ook perfect in recepten voor zalven, lotions, crèmes en zeep. Of, zoals in dit blog Lavendel Sheabutter.

Aan de slag

Vul een pot tot de helft met gedroogde lavendel bloemen. Bedek dit met ongeveer 2 keer zoveel olie. Zonnebloemolie, olijf, amandel, abrikozenpit, avocado, hennep, ofwel kies een olie die je het meeste aanspreekt. 

Voor een snel resultaat 

Zet de onbedekte pot neer in een kleine pan gevuld met een paar centimeter water. Verwarm 2 tot 3 uur op een laag pitje. Wel in de buurt blijven en houd goed in de gaten dat het water niet verdampt. Haal van het vuur en laat afkoelen voordat je de deksel helemaal dicht draait. 

Voor een langzamere, meer traditionele aanpak 

Doe een deksel op de pot van lavendel en olie en zet deze in een kast voor ongeveer 4 tot 6 weken. Af en toe schudden als je eraan denkt. Na deze weken, heb je een mooie basis Lavendolie gemaakt. Zo te gebruiken of als basis in andere recepten.  Zoals bijvoorbeeld luxe hand- en bodycrème.

Nog een derde manier

Je kunt ook de pot met Lavendel bloemen en olie meerdere dagen tot een week  in een zonnige vensterbank neer kunnen zetten. Na deze week haal je de pot uit de vensterbank en kun je de olie gebruiken. 

Als laatste

Eenmaal voldoende doortrokken, moet de olie een zoete lavendelgeur geven. Zeef en bewaar de olie in een schone, droge pot op een koele, donkere plaats. De houdbaarheid is ongeveer 9 maanden tot een jaar.

Lekker voor je lijf: selfmade Bodybutter met Lavendel

Deze luxe hand- en bodybutter is gemaakt met Lavendel Olie en sheabutter. 

Ingrediënten die je nodig hebt:

  • 200 gram sheabutter (online te koop of bij de reformwinkel, kies liefst voor een biologische)
  • 70 gram Lavendel olie, zoals je deze hierboven hebt gemaakt. Of koop Lavendelolie.
  • 2,5  theelepel Arrowroot poeder
  • 30 druppels Lavendel essentiële olie
  • een paar druppels Ylang Ylang essentiële olie (optioneel)

Doe de sheabutter in een mengkom en klop gedurende enkele minuten. Met een mixer op lage stand, of klop met de hand.

Zodra de sheabutter licht en fluffig is, voeg je alle andere ingrediënten erbij. 

Arrowroot wordt toegevoegd om te helpen voor het lobbige gevoel dat bodybutters kunnen hebben. Heb je geen Arrowroot, probeer tapioca of maïszetmeel.

Klop voor een paar minuten of net zolang totdat het een luchtige, crème-achtige substantie wordt. 

Schep in potten en draai de dop er strak op. Laat het zeker een aantal weken tot maanden staan. Zo kan de crème goed een geheel worden. Plaats het niet in de buurt van warmte of de zon, dan gaat het smelten. 

En dan, lekker smeren!

Wrijf een kleine hoeveelheid op je huid. Je hebt maar een beetje nodig. Genieten maar!

Laat je ons weten hoe het jou gelukt is?