Weleens van gehoord, zaden van kwaadaardige cirkels? Het zijn gedachten die je zo vaak herhaalt voor jezelf, dat je gaat geloven dat ze waar zijn. Zo jammer!

Deze ‘zaden’ klampen zich vast aan je doen en laten, aan je identiteit en verworden tot patronen om zo te stollen tot een beeld van jezelf. Wanneer ontstaat zoiets nou… Op een moment van kwetsbaarheid, ontvankelijkheid voor kritische berichten.

 

We komen allemaal op de wereld met een oorspronkelijke natuurlijke geest. We hebben een vloeiende identiteit die niet in steen gebeiteld staat. Net als alles in de wereld veranderd, zijn we allemaal veranderlijk. In het Taoïsme wordt gesproken over een verworven geest, deze staat lijnrecht tegenover de natuurlijk geest. 

De verworven geest geeft een vertroebelde blik, belemmert je om open naar jezelf te kijken, nieuwe dingen te proberen, te ontdekken en in beweging te komen. Vaak ontstaan nog toen we jong waren, doet deze verworven geest vaak allang geen recht meer aan wie je nu bent geworden en je potentie. We vinden het vaak lastig om onze belemmerende gedachten helder te zien en blijven op onze plaats:

  • ‘Als ik het fout doe, val ik door de mand’,
  • ‘Als het me niet lukt, vinden anderen me niets waard’,
  • ‘Als ik dat uitspreek, verstoor ik de relatie voor altijd’.

Als-dan-gedachten helpen ons meestal niet veel verder en de kunst is ze om te buigen. 

De waarde van je gedachten

De kunst is belemmerende gedachten om te buigen naar gedachten die je ruimte en perspectief geven. Bijvoorbeeld het woordje ‘nog’ toevoegen aan belemmerende gedachten kan erg verruimend werken. ‘Het lukt me nog niet’, geeft veel meer lucht dan het lamleggende ‘Het lukt niet’. Met een simpel woordje als ‘nog’, zet je de deur open. 

Door een fout onderdeel te laten zijn van wie je bent, maak je het jezelf een stuk gemakkelijker. In plaats van denken ‘Zie je wel, ik leer het nooit’, zou je ook kunnen denken: ‘Het ging nu niet goed, maar de volgende keer gaat het vast beter’. Een fout maken wordt daardoor niet zo zwaar, ze horen erbij en oefening baart kunst. Leer steeds meer te vertrouwen op jezelf en laat gaan wie je denkt te moeten zijn. 

Er is een cirkel van denken en voelen

Er is een neurochemische relatie tussen onze hersenen en ons lichaam die behoorlijk van invloed is op wat je denkt en voelt. Deze ziet er zo kort gezegd zo uit: 

  • gedachten van de hersenen + gevoelens van ons lichaam = staat van zijn

Wanneer je bepaalde gedachten denkt, produceert je brein chemische stoffen die ervoor zorgen dat je gevoel precies wordt zoals je denkt. En zodra je je voelt zoals je denkt, begin je ook te denken zoals je je voelt. Deze doorgaande cirkel creëert een feedback-loop genaamd ‘staat van zijn’.

De gedachte creëert een herinnering, die voor een emotie zorgt. Na verloop van tijd wordt de gedachte een herinnering en de emotie volgt. Wanneer dit proces vaak genoeg herhaald wordt: de gedachte is de herinnering, die de emotie is, onthouden we de emotie. 

Elke emotionele reactie creëert een andere staat van zijn

  • Gedachte -> zorgt voor een Herinnering -> zorgt voor een Emotie
  • Gedachte wordt een Herinnering -> waaraan we koppelen een Emotie
  • De Herinnering is verworden tot Emotie

Onze ervaringen zorgen voor emotionele reacties, deze gaan dan onze stemming bepalen. Als deze ervaringen langer aanhouden, weken bijvoorbeeld, dan begint het de manier waarop we reageren te bepalen en op den duur wordt het een persoonlijke gewoonte. Deze emotionele reacties klemmen zich aan onze persoonlijkheid en leven we letterlijk in het verleden van ervaringen. 

Door je bewust te zijn van de manier waarop dit voor ons werkt, zul je misschien geïnspireerd raken om jezelf te voorzien van gedachten die je ruimte en perspectief geven.

Waar wil je naar toe?

Sta er meer bij stil om helpende gedachten te hebben die in lijn te zijn met de koers van jouw geluk. Je zult je er beter door voelen, immers gedachten zijn van invloed op emoties.  Gebruik je innerlijke kracht om jouw leven en daarmee ook het leven van anderen fijner te maken. 

Neem zo nu en dan tijd voor stilte om duidelijkheid te krijgen over wat je innerlijke stem je vertelt over de behoeften en wensen die je hebt. Formuleer je gedachten op een ruimte gevende manier. ‘Ik weet nog niet hoe ik dit wil gaan doen, maar ik vertrouw erop dat ik inzicht krijg en leer hoe’. Laat de neiging jezelf te vergelijken met anderen los. Je bent altijd precies daar waar je moet zijn. 

“Ik ben en ik kan. 

Ik vraag en ik geloof. 

Nu zie ik het.”

Vertel je ons wat jouw inzichten zijn? 

Elke dag, ook al is het maar 1 keer, je bewust zijn van je gedachten – is de eerste stap naar meer en meer lichter leven.

 

Tiara Dijkhof – Projectontwikkelaar, coach en schrijfster

Tiara Dijkhof inspireert en helpt anderen de beste versie van zichzelf te zijn en vervulling te ervaren in het dagelijkse leven. We hebben allemaal een missie, hoe groot of klein die er ook uit moge zien. We hebben allemaal een talent en kwaliteiten om te delen met de wereld om ons heen. Iedereen is onderdeel van een groter geheel. Ik ontwikkel projecten, coach en schrijf graag rondom sociale thema’s waarbij authenticiteit, creativiteit en duurzaamheid mijn kern zijn.

Bronnen:
De 5 principes van Tao voor een lichter leven – Linda Ho | De moed van imperfectie – Brene Brown | The Big Leap – Gay Hendricks | Krachtzieners – Tiara Dijkhof

Deel en inspireer anderen