Peterselie, misschien wel het meest bekende verse kruid dat je kent? Veelzijdig te gebruiken bij een lekkere maaltijd en ook gedijt hij makkelijk in een potje gezellig in de vensterbank of op het aanrecht. Wist je dat Peterselie in het wild groeit in Egypte?

Het zuidoosten van Europa (Middellandse Zeegebied) en het westen van Azië, daar is de peterselie wild te vinden. Voordat het als keukenkruid ingeburgerd raakte, werd peterselie medicinaal gebruikt.

Wij zaaien peterselie in het voorjaar en oogsten de bladeren tot in het najaar. Daarna, in laat najaar/winter, zouden we (delen van) de wortel kunnen oogsten. Zouden we onze peterselie de winter helpen overleven, dan zou peterselie het jaar erna gaan bloeien (goed voor de bijen 😊) en zaad vormen.

We eten Peterselie vooral als smaakmaker in gerechten. maar ook heeft dit plantje geneeskrachtige werkingen.

Inwendige geneeskracht

-De bladeren van dit groene kruid zitten boordevol vitamine C, vitamine B11, ijzer, calcium, silicium, boron, anti-oxidanten en chlorofyl: o.a. ijzer helpt ons aansterken bij bloedarmoede, anti-oxidanten helpen onze bloedvaten gezond houden, chlorofyl helpt ons ontgiften van zware metalen en boron helpt vrouwen met de oestrogeenproductie. Bovendien hebben de bladeren een lichtjes urine(zuur)drijvende en menstruatiebevorderende werking.

-De wortel is sterker menstruatiebevorderend en urine(zuur)drijvend: de wortel verlicht menstruatiepijn en is heilzaam bij oedeem en bij klachten die te wijten zijn aan te veel urinezuur, bv. reumatische pijnen. De wortel zou niergruis helpen verwijderen en nierstenen op die wijze helpen voorkomen.

De belangrijkste inhoudsstoffen zijn apiol en myristicine. Dit zijn etherische oliën. Om te vermijden dat deze oliën vervliegen, voegen we bladeren op het einde van de bereiding aan een gerecht toe en verwerken we de wortel zo veel mogelijk koud, bv. in een koude thee of in een tinctuur. De bladeren bevatten in verhouding minder etherische olie en meer andere inhoudsstoffen: van de bladeren wordt daarom soms wel een matig warme thee getrokken.

Uitwendige toepassing

-De etherische olie in de wortel en voornamelijk in de zaden doodt parasieten: shampoo met de etherische olie van peterselie maakt haren luisvrij. Zowel het gebruik van de olie als het regelmatig spoelen van de haren met peterseliethee maken de haren ook schilfer- en roosvrij en de haargroei wordt gestimuleerd.

Voor de veiligheid…

Zoals altijd geldt: ga niet lichtzinnig met de geneeskracht van kruiden om, maar overleg met je arts, raadpleeg een fytotherapeut of verdiep je in de materie:

-Peterselieblad bevat (net als alle groene bladgroentes) vitamine K en kan op die wijze bloedstollend werken: wees voorzichtig, als je problemen hebt met stolling en hiervoor medicijnen neemt.
-Door de vochtdrijvende werking kan de elektrolytenbalans wat verstoord raken. Ga dus niet zelf experimenteren, als je kampt met hart- of nierlijden of als je hartmedicijnen, bloeddrukverlagende medicijnen of diuretica neemt.

-Inwendig gebruik van de wortel kan tè sterk prikkelend werken op baarmoeder, nieren en lever. Om die reden wordt de wortel beter niet gebruikt bij zwangerschap, nieronsteking en levercirrhose.

-Wortel en zaad zorgen er bovendien voor dat je lichaam zonlicht beter opneemt. Vergelijk dit maar met de werking van Sint-Janskruid. De opname van meer zonlicht maakt je blijer: het heeft een antidepressieve werking, maar je combineert dit beter niet met de inname van reguliere antidepressiva. Bovendien kan je huid, net als bij Sint-Janskruid, door het opnemen van meer zonlicht sneller met brandblaren reageren.

 

Wist je verder dat…

  • als je peterselie na knoflook eet, je knoflookadem verdwijnt?
  • uit gedroogde peterseliestengels groene kleurstof kan bereid worden?
  • peterselie in de buurt o.a. rozen, tomaten, wortelen en asperges tegen plaaginsecten beschermt?

 

Groene vingers? Zelf zaaien:

Je kunt peterselie van maart tot augustus zaaien. Je kunt oogsten van juni tot oktober.
Of… je zaait eind augustus in je kas. Dan kun je oogsten van november tot maart.

Voor de vroege zaaiers onder ons is de oogsttijd van peterselie vandaag aangebroken. 😃 Heb jij dit jaar al peterselie gezaaid?

 


Bron: Aardebloesem. Een ruimte van waaruit je kunt leren op het ritme van de aarde en zelfvoorzienend te leven. www.aardebloesem.be