Vogels hebben nu veel en energierijk voedsel nodig, om ‘op te vetten’ voor als het echt koud wordt. Ook als de dagen kort zijn, is het voor vogels lastiger om voldoende eten te vinden. Hulp nodig dus! Bovendien is zo’n tuinrestaurant vol vogels ook superleuk om naar te kijken.

  • Niet alleen onze vaste tuinvogels, zoals mussen en meesjes, schuiven graag aan, je krijgt vast ook hongerige ‘toeristen’ op je voedertafel. Spreeuwen en allerlei lijsters uit het Hoge Noorden bijvoorbeeld komen graag bij je overwinteren.
  • Verschillende vogels, verschillende eetgewoontes. Mezen, maar ook spechten, zijn dol op vetbollen, pinda’s  en vogel pindakaas (zonder zout en met de juiste vetten). Vinkjes, putters, mussen en groenlingen eten graag gemengde zaadjes  en gepelde zonnepitten. Merels, lijsters en spreeuwen maak je bij met ongekookte havermout en (over)rijpe appels. Voor insecteneters als heggenmus en roodborst leg je meelwormen (dierenwinkel), ook weer havermout en verkruimelde vetbol neer.
  • Vetbollen zijn ideaal voor allerlei soorten mezen, maar ook huismussen, spechten en spreeuwen vinden ze heerlijk. Je kunt vetbollen natuurlijk kant en klaar kopen, maar zelf maken kan ook! Klik hier om te lezen hoe je makkelijk je eigen ‘vetbol’ maakt.
  • Zorg voor een veilige eet plek, dus waar de kat niet bij kan en de vogels bij gevaar snel weg kunnen vliegen.
  • Denk ook aan schoon drinkwater. Vul een ondiepe schaal met water, eventueel met wat suiker erdoor als ‘antivries’. Vogels schrikken van lichte, glimmende dingen, kies dus voor een donkere schaal of bak. Leg er een steen in om op te zitten.
  • Tip: Heb je mooie (klim)rozen in je tuin? Daar hang je heel slim wat vetbollen tussen. Zo pakken hongerige meesjes meteen ook overwinterende bladluizen mee.

Van vrijdag 29 t/m zondag 31 januari 2021 is het Nationale tuinvogeltelling.. Begin nu alvast met voederen en je hebt straks een tuin vol vogels!

Bron: Dille en Kamille