In jou leven vele talenten, die je kunt clusteren in de vier leden van je innerlijke familie: je innerlijke meisje, jongetje, man en vrouw. Je kunt ieder innerlijk familielid zien als een kwart van jouw persoonlijkheid, of als vier stijlen die je kunt inzetten in verschillende situaties. Ieder innerlijk familielid heeft zijn of haar eigen kwaliteiten. Sommige kwaliteiten zijn aangeboren. Bij de innerlijke familie vallen die onder je innerlijke jongetje en innerlijke meisje.

Je meisje staat voor je gevoelens, je open, zachte kant die zoekt naar een veilige verbinding en geniet van schoonheid en harmonie. De talenten die je vindt bij innerlijke meisjes hebben te maken met voelen, geven, helpen, een fijne sfeer maken, anderen ontwapenen en de verbinding aangaan. Zoals bijvoorbeeld Anne, die met haar lieve glimlach en zachte handen zich heel makkelijk verbindt met kleine kinderen en hun ouders. En hen zo kan helpen ontspannen in haar baby-massage praktijk. Of Maaike, die heel goed aanvoelt hoe je een kinderkamer of leslokaal zo kan inrichten dat er een fijne sfeer is zonder het risico op overprikkeling.

Het jongetje in jou staat voor je energie, enthousiasme, eigenheid en vindingrijkheid. Innerlijke jongetjes hebben talenten voor sport en spel, voor het creëren van kunst en werkvormen, en voor het brengen van vernieuwing. Zoals bijvoorbeeld Ahmed, die al zijn creativiteit inzet om kinderen te helpen in zijn praktijk voor creatieve therapie. Of Petra die met sport en spel-activiteiten moeilijk lerende pubers op de rails houdt.

Je innerlijke kinderen zijn je aard en staan voor jouw aangeboren talenten. Als jong mens heb je erkenning, begrip en stimulans nodig om je aangeboren talenten tot volle wasdom te brengen.

Natuurlijk zijn er eigenschappen die je pas tijdens je leven opdoet. Die plaatsen we bij de innerlijke an en vrouw. Je innerlijke man staat voor denkkracht en daadkracht. Wat dacht je van Roel, die twee studies afrondde omdat hij ambitieus was en keihard heeft gewerkt? Zijn aangeboren leergierigheid – een eigenschap van het innerlijke jongetje – is aangevuld met het doorzettingsvermogen en discipline van zijn innerlijke man.

Je innerlijke vrouw tenslotte staat voor eigenschappen als geduld, wijsheid, bezinnen en acceptatie. Iemand met een sterke innerlijke vrouw is bijvoorbeeld Sarah, die haar cliënten met veel geduld en compassie door hun pijn en verdriet heen begeleidt. Haar talent is van het innerlijke meisje: het meevoelen met een ander. Door haar opleiding en ervaring heeft zij dit talent aangevuld met het geduld en de compassie van de innerlijke vrouw. Iedereen die professioneel met (innerlijke) kinderen werkt heeft veel baat bij een sterke innerlijke vrouw. Door je innerlijke vrouw bewust te versterken leg je de basis voor een gezonde en reële manier van werken met de rest van je talenten. Oftewel met de rest van je innerlijke familie!

Welke talenten hebben jouw innerlijke familieleden? En hoe zet jij die in bij jouw contact met kinderen? Laat je vooral jouw jongetje zien of jouw meisje? En welke rol spelen jouw innerlijke man en innerlijke vrouw? Twijfel je hierover, doe dan de gratis test op innerlijkefamilie.nl/test-jezelf
Veel plezier!

 

Arienne Klijn is psychologe, schrijfster en bedenkster van “de schilden van je Innerlijke Familie” Dit model gaat er vanuit dat iedereen zijn eigen innerlijke familie heeft: een innerlijke man, vrouw, jongen en meisje. De kunst is om deze familieleden zo goed mogelijk te leren kennen en met elkaar te laten samenwerken Zo haal je het beste uit jezelf en anderen