Op 1 maart is het nationale complimentendag! Het doel van deze nationale complimentendag is heel eenvoudig: Geef je vrienden, buren of collega`s eens een compliment. Gewoon omdat dat de samenleving een stuk vriendelijker maakt.

Het klinkt zo vanzelfsprekend….een complimentje geven als iets goed gaat, maar we doen dat eigenlijk te weinig. We zien wel vaak wat er fout gaat, maar er is veel minder aandacht voor wat er goed gaat. En dat is jammer, want juist in deze uitdagende tijden kunnen we wel wat extra positivisme gebruiken!

 

Een complimentje geven of krijgen is een positieve stimulans voor onze gemoedstoestand. Eens van een ander horen dat je het goed doet en weten dat je gewaardeerd wordt, kan je dag mooier kleuren. 

“De diepst menselijke behoefte is de behoefte om gewaardeerd te worden”  beweerde William James (Amerikaanse psycholoog 1842 -1910) een eeuw geleden al. Dat deze stelling waar is, blijkt nog steeds uit diverse onderzoeken. Gebrek aan waardering is inmiddels de nummer 1 reden waarom werknemers ontslag nemen, vrijwilligers stoppen met hun belangrijke bijdrage aan de maatschappij en (privé)relaties stuk lopen.

Een compliment geven

De Nationale Complimentendag draait om het geven van oprechte ‘persoonlijke aandacht’ en ‘uitgesproken waardering’, Twee ‘zaken’ die niet te koop zijn, maar mensen (misschien juist wel daarom) ten diepste raken. Persoonlijke woorden en aandacht afkopen met een kado is dan ook not done vandaag. Zo zijn de spelregels 

Een complimentje krijgen

Vind jij het ook lastig om een compliment te krijgen ? Je bent niet de enige. Veel mensen die een compliment wuiven het weg of zwakken het af door bijvoorbeeld te zeggen: “ach joh, dat is toch heel gewoon”, “was een koopje op de markt, hoor” of iets dergelijks.

Maar daarmee doe je jezelf tekort en haal je het goed bedoelde compliment van de ander onderuit. Probeer een compliment gewoon eens te ontvangen en geniet van de waardering en zeg alleen “dankjewel”.

Eigenlijk zou elke dag complimentendag moeten zijn, vind je ook niet?

Bron: 1 Maart Nationale Complimentendag

 

Deel en inspireer anderen