Guduchi (Tinospora cordifolia) is volgens de ayurveda een waardevol kruid.

Volgens een mythologische vertelling karnden de oude goden de oceaan waardoor er een hemelse nectar ontstond. Deze nectar werd amrit genoemd, wat onvergankelijkheid betekent in het Sanskriet.

 

De Guduchi wordt ook wel amrit genoemd. De onsterfelijke krachten van dit kruid zijn helaas nog niet ontdekt. Maar volgens onderzoeken lijkt dit kruid je lichaam te helpen om zich aan te passen. Het vergroot je vermogen om met stressvolle situaties, angst en gezondheidsklachten om te gaan.

Het is een inheemse plant uit India. De hele plant kan worden gebruikt, zoals de wortels, de stengels en de bladeren.

 

De mogelijke gezondheidsvoordelen van de Guduchi

Het werd al in vroegere tijden gebruikt in India, maar is nog maar sinds kort verkrijgbaar in het Westen. Het werd meestal gebruikt bij:

  • Allergieën en de symptomen van hooikoorts
  • Gewrichtsklachten
  • Huidverzorging om oneffenheden en beschadiging te verminderen
  • Het helpt de lever te beschermen tegen schadelijke stoffen
  • Het zou het immuunsysteem  kunnen versterken
  • Preventief bij plotselinge gezondheidsveranderingen
  • Het zou de bijwerkingen van chemotherapie kunnen helpen verminderen

 

Guduchi en de Dosha’s

Amrit bevat bittere, pikante en wrange smaken. Hoewel het van oorsprong gebruikt werd om een teveel aan Pitta te verwijderen, kan de Guduchi alle dosha’s in balans brengen.

 

Hoe gebruik je het?

Guduchi is voornamelijk verkrijgbaar in poedervorm. Meestal wordt twee keer per dag 1 theelepel aangeraden. Als je wordt geconfronteerd met een plotselinge gezondheidsverandering is dat meestal een gevolg van onbalans in de Dosha’s.

Als je op dat moment er mee begint help je je lichaam de balans te herstellen. Dit zou je beter in staat moeten stellen om de ziekte te overwinnen.

Als je het wilt gebruiken als huidverzorgingsproduct kun je die ook als crème verkrijgen. Breng de crème direct op de huid aan op de gevoelige plekken.

De Guduchi heeft geen negatieve bijwerkingen, maar je kunt het aan je spijsvertering merken als je het langer gebruikt doordat je er een stevige ontlasting van krijgt.

 

 

Deel en inspireer anderen