Hou jij van waterplanten, maar heb je geen ruimte voor een vijver of alleen een balkon of dakterras?

Wat dacht je van een vijverteiltje!  Met deze tips creëer je heel eenvoudig een natte minibiotoop

 

Teil, bad of trog…

Een zinken teil is sfeervol en erg geschikt voor het aanleggen van een minivijver. Je kunt ook speciale tonnen aanschaffen. Maar ook een halve wijnton, gehalveerde regenton, stenen trog, badkuip of emmer doet prima dienst. Zolang deze maar waterdicht is en geen schadelijke stoffen afgeeft.

10-stappenplan planten

  1. Was de teil of emmer vooraf om hem te ontdoen van zeep-, roest- of andere resten.
  2. Gebruik je een grote teil, zet deze dan alvast op de plek waar je je minivijver wilt hebben. Door het gewicht is de teil later niet meer te verplaatsen. Een goede plek ligt een deel van de dag in de zon, de rest van de tijd in de (half-)schaduw.
  3. Vul de teil met leidingwater en laat dit op temperatuur komen. Vul eventueel aan met een paar liter verwarmd water. Zet de planten nooit rechtstreeks in koud water, daar ‘schrikken’ ze van.
  4. Plant de waterplanten in vijvermandjes. Deze mandjes zijn rondom geperforeerd waardoor zwavel en andere gassen die gevormd worden door de wortels onder water hun weg kunnen vinden. In een gesloten pot zullen de wortels stikken en gaan rotten.
  5. Gebruik wel vijvergrond, deze heeft door de speciale samenstelling voldoende dichtheid zodat de grond niet wegspoelt.
  6. Maak de vijveraarde nat voor gebruik, zodat er geen lucht meer in zit.
  7. Vul het mandje voor een deel met de natte aarde.
  8. Zet het plantje in de mand en vul rondom aan met een laag natte vijvergrond.
  9. Vul de pot tot aan de bovenrand. Let erop dat de planten niet te diep in het water komen te staan. Zet planten die alleen natte voeten blieven op een verhoging, bijvoorbeeld een omgekeerde mand of een baksteen.
  10. Laat de mand langzaam in het water zakken, zodat de aarde het water absorbeert en zo langzaam naar beneden zinkt.

Voordeel van vijvermand

Het grote voordeel van vijvermanden is in dit geval de beperkende factor. De mand zorgt ervoor dat de plant zich minder ontwikkelt; de groei wordt geremd en de woekeraars worden getemd. Dat is juist in een kleine vijver een groot voordeel.

Vooral bij de dwergwaterlelie is de grootte van het mandje van belang. Te klein zorgt voor een beperkte groei en bloei door voedselgebrek. Te groot echter kan ertoe leiden dat de dwergwaterlelie de hele teil bedekt.

Welke planten?

Houd rekening met de beperkte ruimte. Kies voor planten die klein blijven en weinig woekeren. Snoei indien nodig bij. Speel met hoogte door stengelplanten af te wisselen met drijvende planten en ‘onderwaterplanten’.

Varieer ook met bloeitijden om zo lang mogelijk te genieten van uw vijver. Zorg dat er ook water zichtbaar blijft in de vijver. Om die reden is eendenkroos in de teil zeker af te raden: dit bedekt in zeer korte tijd het hele wateroppervlak.

Niet bedoeld voor vissen!

In een minivijver is geen plaats voor vissen. De ruimte is te beperkt en daarbij zullen de uitwerpselen voor te veel algengroei zorgen. Minivijvers hebben wel een grote aantrekkingskracht op libellen, kikkers, padden en salamanders. Zorg voor een opstapje zodat zij de vijver in én uit kunnen.

 

Bron: Landleven

 

 

Deel en inspireer anderen