Voor veel mensen betekent Pasen vooral een lekker lang weekend vrij of het feestelijke begin van de lente.

Maar wat vieren we nu eigenlijk met Pasen? We beschrijven het christelijke en het Joodse paasfeest.

 

Pesach

Het joodse paasfeest (Pesach)  wordt gevierd in de voorjaarsmaand Nisan (maart-april), te beginnen bij de vollemaansnacht. Tijdens het Pesach wordt door de Joden de uittocht uit Egypte herdacht; De tocht door het water en de woestijn naar het beloofde land. Deze uittocht wordt herdacht door op deze dag uitsluitend ongedesemd brood te eten en door het slachten van een lam.

 

Het christelijke Paasfeest

De christelijke paasviering herdenkt de lijdensweg en de opstanding van Jezus. Het Paasfeest wordt voorafgegaan aan een aantal specifieke data die de lijdensweg herdenken.

Aswoensdag

Dit begint op Aswoensdag. Aswoensdag staat beter bekend als het einde van Carnaval en is het begin van de vastentijd. Van gelovigen wordt verwacht dat zij 6 weken vasten door eenvoudige maaltijden te eten, niet te snoepen en bepaalde andere voedingsmiddelen te laten staan.

Witte Donderdag

Tijdens Witte Donderdag wordt het laatste avondmaal herdacht, en het verraad van Judas.

Goede Vrijdag

Op Goede Vrijdag wordt de kruisiging van Jezus herdacht. De christenen vieren het offer dat hij bracht omdat wordt geloofd dat hij dit deed om de mensheid te redden.

Stille Zaterdag

Stille Zaterdag is de laatste vastendag voordat het paasfeest begint. Op Stille Zaterdag wordt de graflegging van Jezus herdacht.

 

Pasen

Na deze rouw- en vastenperiode is het Pasen (eerste en tweede paasdag) een groot feest. De opstanding wordt als een groot wonder gezien en daarnaast betekent het het einde van de vastenperiode, dus mag er eindelijk weer uitgebreid gegeten worden.

 

Het christelijke paasfeest

Het christelijke paasfeest heeft een aantal tradities van het Paganistische Ostara geadopteerd. Naast de kerkdiensten is er ruimte voor het verstoppen van eieren, de paashaas en het vieren van de lente.

Het christelijke Pasen wordt gevolgd door Hemelvaart en Pinksteren, de momenten dat Christus afscheid neemt van het aardse en uiteindelijk met Pinksteren zijn energetische kracht toont aan de apostelen.

 

Fijne Paasdagen!

 

 

Deel en inspireer anderen