23 September is de herfst-equinox, ook wel Mabon genoemd. Tijdens dit feest wordt gevierd dat de zon op de evenaar staat. De zon komt exact in het oosten op en gaat in het westen weer onder. Na de herfst-equinox heeft de duisternis het licht overwonnen en gaan we naar de donkere en koude wintermaanden.

Tijdens Mabon wordt de laatste oogst gevierd met een oogstmaaltijd. Daarnaast wordt er gebeden voor de overleving van de donkere wintertijd.

Het Christendom heeft een vergelijkbaar feest op 29 September, namelijk het Sint Michaëlsfeest. Dit feest staat recht tegenover het Ostarafeest en de lente-equinox, het moment dat we de lichte tijd ingingen.

Het Michaëlsfeest

Tegenwoordig viert men met Sint Michaël het oogstfeest. Dit feest valt op de laatste dag dat men appelen plukken kan. De aartsengel Michael wordt gedankt voor de goede oogst. Deze helpt ons om de koude wintermaanden door te komen. Speciaal op dit feest wordt het Michaëlsbrood gebakken. Het verhaal van Sint Michaël die de draak verslaat wordt verteld en helpt ons herinneren aan deze moedige daad. We worden aangemoedigd om de gevaren van de wintertijd te trotseren.

Oogst de vruchten van je levenslessen

Tijdens het feest Mabon mag je rusten van alle inspanningen die je geleverd hebt. Je mag je terugtrekken in je persoonlijke ruimte en je klaar maken voor de donkere wintertijd.
De natuur gaf ons haar oogst in de vorm van groenten, vruchten en zaden. Maar ook op ontwikkelingsgebied mag je de oogst vergaren van je inspanningen van het afgelopen jaar. Op welke gebieden was je succesvol? Zijn er lessen blijven liggen? Ontdek de zaden van levenslessen die je mee kunt nemen het nieuwe jaar in. Maak de grond vruchtbaar voor het nieuwe zaad zodat je daar in het nieuwe jaar weer mee verder kunt.

Welke vruchten ga jij oogsten tijdens deze Herfst-equinox op 23 september?

Meer weten? www.thespiritofthegoddessis.nl