Er is voor iedere kwaal en iedere gemoedstoestand een ondersteunende geur die helpt bij emotioneel evenwicht en een snel herstel. Dit wordt ook wel aromatherapie genoemd.

Geuren kunnen op verschillende manieren worden verkregen en gebruikt. Zo is het plaatsen van een geurige bos bloemen al effectief. Ook het branden van wierook wordt veel gedaan en kan heel doeltreffend zijn. Een andere methode voor het gebruiken van geuren zijn de etherische oliën.

 

De geschiedenis van de etherische olie

Al in het oude Egypte werd geëxperimenteerd met geuren. Natuurvolkeren en verschillende oude culturen maakten gebruik van wierook en offerden geurige hars, planten en kruiden voor verschillende doeleinden. Ook werden de geurende bloemen en kruiden toegevoegd aan zalven en voedingsmiddelen. Dit vanwege de geur en smaak, maar ook al snel vanwege medische doeleinden. Avicenna, een Arabische geleerde, alchemist en geneesheer uit de 10de eeuw, ontdekte hoe hij de geur van rozen kon destilleren. Hij is de uitvinder van de rozenolie en zijn techniek wordt nog steeds gebruikt.

Synthetisch of natuurlijk

Je komt ze overal tegen in winkels en op markten, de kleine flesjes etherische olie. Dat lijkt handig, maar het is belangrijk om op te letten of je een goed soort olie hebt of dat het een synthetische variant is. Als de olie op chemische wijze is verkregen in plaats van gewonnen uit de echte planten kan de kern van de werking een stuk minder zijn. Soms is de helende werking zelfs helemaal verdwenen.

Toepassingen

De heilzame werking van de etherische olie kan door verschillende methodes verkregen worden.

  • Het meest bekend is misschien wel het lampje waar boven een kaars de olie in een bakje met water verdampt.
  • Een andere manier is om de aroma aan massageolie toe te voegen. Door middel van inwrijving worden de werkzame stoffen door de huid en de slijmvliezen opgenomen.
  • Gebruik wat etherische olie om zelf verzorgingsproducten zoals zeep, shampoo of bodylotion te maken.
  • Een Kompres geeft een langere inwerking op een specifieke plaats.
  • Het toevoegen van etherische olie aan schoonmaakwater helpt om je woning te reinigen, ongedierte te bestrijden en een fijne sfeer te creëren.
  • Soms kun je een bepaalde geur gebruiken door het verdunt met water in te nemen. Dit is per gebruikte plant verschillend.
  • Je kunt ook een stoombad maken en daar wat etherische olie aan toevoegen. Zo kun je de damp rechtstreeks inhaleren.

Het lijkt fijn en onschuldig om met verschillende geuren te experimenteren. Toch kunnen er allergische reacties ontstaan. Ook kunnen sommige geuren beter vermeden worden bij zwangerschap en of borstvoeding. Het innemen van olie kan een sterkere uitwerking op je lichaam hebben dan verwacht. Bovendien verschilt de dosering bij gebruik voor volwassenen of kinderen. Bij twijfel is het daarom raadzaam om een expert te raadplegen.

 

Wil je meer weten over aromatherapie? Meer informatie kun je vinden op: www.aromatherapie-info.com/aromatherapie

Deel en inspireer anderen