Heb je ooit stilgestaan bij de kracht van de vraag?

Ik ben opgegroeid met de slogan ‘mensen die vragen worden overgeslagen’. Maar ik heb ook geleerd dat ‘als je het niet vraagt, dan weet je het niet.’ En ‘vragen staat vrij’. Dus welke vragen kan je wel stellen en welke niet? Maar als je nu kijkt wat een vraag kan doen, dan valt op dat vragen zorgt, dat overtuigingen ineens niet meer vast staan. Door jezelf vragen te gaan stellen, kunnen er mooie dingen ontstaan! 

Een klein voorbeeld: Stel je vindt een actie van jezelf niet zo slim. In je hoofd begint de zelfveroordeling: ‘wat ben ik dom!’ Maar als je hier nu een vraag van maakt, dan wordt het: ‘ben ik dom?’ 

En ineens heb je meer mogelijkheden. Het staat niet meer vast en biedt opening voor nieuwe opties. 

Als we dit nu breder trekken en op meer situaties toepassen, ontstaan ook daar dus meer mogelijkheden. Het mooie eraan is, dat je oordelen ineens los kan laten. Iets ligt niet meer vast. Je kan ook dingen van een andere kant of ander perspectief gaan bekijken. Dit past in een bewuster leven, waarbij je meer kijkt naar wat ís en niet naar wat jouw mening erover is. Uiteraard blijft het interessant om te kijken waar je mening, gevoel of oordeel dan vandaan komt en wat er op deze manier wordt verteld over jezelf. Het maakt ook mogelijk om op een andere manier naar de situatie te kijken.

Dus, vragen staat vrij! Ontdek de vele mogelijkheden als je gaat vragen en vraag maar raak!

Heb jij suggesties voor mooie vragen, die een wereld aan mogelijkheden opent?