Metta (Pali) betekent ongeveer liefdevolle aandacht en is in het Boeddhisme een van de vier verheven toestanden van de geest. 

De term is moeilijk precies te vertalen. Metta in haar meest pure vorm uit zich in onvoorwaardelijke liefde en de beste intenties en wensen voor alle wezens in het universum. Metta gaat dan samen met mentale stabiliteit, geluk en rust. 

 

Gedachten en intenties van metta of vriendelijkheid werden door de Boeddha veelvuldig geprezen en aanbevolen. Metta is de kwaliteit waar veel van de goden in de boeddhistische kosmos in hoge mate over beschikken.

Metta kan gecultiveerd worden door het beoefenen van mettameditatie, een veelgebruikte techniek in alle boeddhistische tradities. De Metta Sutta (uit de Sutta Nipata) wordt in veel boeddhistische kloosters dagelijks gereciteerd.

Jezelf geluk toewensen

Vaak begint een mettameditatie met het jezelf geluk toewensen. Daarna volgen wensen voor de naaste familie, leraren, vrienden, kennissen, onbekenden en die mensen waar je een slechte of vijandige relatie mee hebt. Ten slotte je je gedachtes van metta tot het gehele universum en alle wezens die daarin leven.

We voelen ons gelukkig als we in contact zijn met iets of iemand anders waarvoor we liefde voelen. Dat willen we vervolgens vasthouden. We vergeten echter dat dit gelukkig voelen weinig tot niets met die ander te maken heeft, het zijn immers onze eigen gevoelens van liefde en gelukkig zijn die wij ervaren.

Gevoelens die bovendien grotendeels worden bepaald door onze eigen perceptie op iets of iemand, die weer gevormd is door onze ervaringen en kennis vanuit het verleden en vooral de liefde voor onszelf.

Diepe verbinding

Onvoorwaardelijke liefde is vooral de erkenning dat jij als mens zelf liefde bent, dat als zodanig ervaart (zelfliefde) en daarmee een diepe verbinding ervaart met het universum. In dat geval ervaart een mens zich één met alles en iedereen.

 

Hoe ervaar jij de liefde voor wie je bent? Helpt meditatie jou hierbij? Deel jouw ervaringen met ons!

Deel en inspireer anderen