Er is zoveel aan de hand in de wereld dat je overvallen kunt worden door een gevoel van hulpeloosheid. Het is verleidelijk om je terug te willen trekken in je eigen wereld.

Gedachten zoals: ”Wat kan ik nu helemaal doen om het politieke klimaat te veranderen en om de honger uit de wereld te helpen?” kunnen je dwarszitten.

 

Er zijn natuurlijk krachtige meesters en sterke geesten die het vuur, de vasthoudendheid en de tijd hebben om er daadwerkelijk op uit te gaan en een revolutie te creëren. Maar hoe zit dat met de rest van ons? Is er iets dat je in je dagelijkse leven kunt doen wat een bijdrage levert aan een meer vredige wereld met meer begrip en liefde? 

Waarom de wereld het nodig heeft dat jij je vreugde voorop stelt

Stel je voor dat jij en je vriend samen door het bos lopen en dat je vriend in een diepe kuil valt. Je kunt hem niet helpen als je er naast kruipt. Integendeel, want dan zouden jullie samen in de put zitten. De enige manier om iemand uit een kuil te trekken is als er iemand boven staat om de ander omhoog te trekken.

Met energie gaat het net zo. Als iemand die je kent in een poel van frustratie, boosheid, pessimisme of rouw terecht komt helpt het niet als jij die gevoelens overneemt. Wees vol compassie en begrip, maar houd vast aan je eigen positiviteit om van enig nut te kunnen zijn.

Weiger om in de poel van negativiteit te springen, ongeacht wat er gebeurt. Je hoeft anderen niet te redden van hun emoties. Iemand moet zelf opgetrokken willen worden voor je hem kunt helpen. Maar jouw positie moet op het hoge pad zijn, niet in de kuil.

Als jij geluk prioriteit maakt krijgen anderen toestemming om hetzelfde te doen

Mensen (speciaal moeders) zijn erg snel om hun geluk als egoïstisch of onnodig te bestempelen. Meestal belandt het onderop de lijst van prioriteiten. Maar bedenk eens wanneer jij je familieleden het meeste waardeert? Als ze verdrietig en schuldbewust zijn? Of als ze gelukkig zijn en het voorspoedig gaat?

Jouw omgeving is niet alleen plezieriger als je gelukkig bent, maar je geeft anderen toestemming om zelf ook gelukkig te zijn. Wordt een inspiratie voor de mensen om je heen. Je zult merken dat je aandacht voor jouw welbevinden een extra betekenis krijgt. Leg je toe op betekenisvolle activiteiten die positieve emoties veroorzaken. Toon je kinderen, je ega en je collega’s dat zij ook verantwoordelijkheid kunnen tonen voor hun eigen geluk.

Van daaruit kan het geluk zich verspreiden als een virus. Onderzoek toont aan dat positieve emoties zich verspreiden tot de derde persoon. Dat betekent dat jouw kinderen, de leraar van je kinderen en de broer van die leraar een positieve invloed ondervinden van jouw geluk. Als we allemaal aandacht schenken aan onze gedachten, gevoelens en daden en ze meer richten op plezier, brengen we al snel verandering in de collectieve atmosfeer.

3 Eenvoudige manieren om je aandacht richting plezier te sturen:

1 – Laat je weerstand tegen je natuurlijke stroom van geluk los

Geluk is een natuurlijke staat. Weerstand bieden aan plezier is hetzelfde als tegen de stroom inzwemmen van een stromende rivier. Als je mediteert, yoga beoefent of je toelegt op andere contemplatieve activiteiten ben je in staat om een onbewuste weerstand tegen goedheid los te laten.

Met andere woorden: Als je regelmatig de rust en stilte in jezelf opzoekt ben je in staat om je bewustzijn naar de diepere lagen van je natuur te brengen. Daar waar je al gelukkig bent. Je hoeft geluk niet te forceren of het bovenop datgene wat er ook maar speelt te gooien. Ga in plaats daarvan met je aandacht diep naar binnen en vind daar het geluk dat al aanwezig is.

2 – Beoefen dankbaarheid

Dankbaarheid is een van de makkelijkste en kortste routes naar geluk. Begin en eindig je dag met het opmerken van drie dingen waar jij dankbaar voor bent. Als dat mogelijk is kun je die dankbaarheid delen met iemand anders. Probeer een maaltijdritueel en vraag aan alle tafelgenoten wat goed ging die dag.

Of vraag iedereen aan tafel om iets te noemen waar zij dankbaar voor zijn. Als je weet dat je je dankbaarheid zal delen ben je door de dag heen meer bewust van de dingen die je waardeert. Dankbare gedachten resoneren op een hoger level dan negatieve gedachten. Je helpt dus letterlijk om je eigen vibraties te verhogen.

3 – Wees vol compassie

Je eigen aandacht richting plezier sturen betekent niet dat je blind wordt voor het lijden van anderen. Compassie is hier de sleutel. Compassie helpt andere mensen om zich begrepen en verbonden te voelen, maar heeft ook een positieve invloed op de persoon die compassie geeft. Een recente studie toonde aan dat geven waardevoller is dan ontvangen.

Dit geldt ook voor kinderen. Deze studie gebruikte een traktatie als gegeven object, maar het geldt zeker ook voor de gave van tijd, complimenten en affectie. Wees dus gul met je liefde en help andere mensen. Bied je vriendschap aan wanneer je maar kunt. De getoonde compassie zal als een boemerang naar je terugkeren.

Probeer het uit

Het lijkt misschien tegenstrijdig om je op jezelf te focussen om anderen te kunnen helpen, maar jouw perspectief heeft de kracht om een diepgaande verandering op gang te brengen waar iedereen baat bij heeft. Geloof jij dat? Test het uit in het laboratorium van je leven.

Maak je eigen geluk tot een prioriteit en je zult merken dat de wereld om je heen in een hogere vibratie verandert die begint met jou en langzaam uitwaaiert.  De wereld heeft die vibraties heel hard nodig. Jouw aandacht voor geluk is een gift voor de hele wereld.

Deel en inspireer anderen