Waarschijnlijk heb je weleens gehoord van de overtuiging dat je je eigen waarheid creëert.

Met onze aandacht en de manier waarop we onze waarnemingen interpreteren verandert een ongewenste situatie in een gewenste. Je gedachten richten zich naar waar jij je op focust, maar het is je interne dialoog die bepaald hoe je waarnemingen interpreteert. 

 

Wat is een interne dialoog?

Het interne dialoog is het gesprek dat je in je hoofd met jezelf voert. Je zou kunnen zeggen dat je ego met zichzelf overlegt. Deze stem voegt logica, gedachten en overtuigingen toe aan situaties, mensen en gebeurtenissen. Het werkt tevens als een filter die de wereld kleurt.

Je interne dialoog speelt een belangrijke rol bij de betekenisgeving van de wereld en ons leven. Als die negatief is zal de wereld er veel donkerder uitzien en gebeurtenissen sneller als een probleem worden beoordeeld. Als we een optimistische dialoog voeren met onszelf werkt dat positief door op ons leven.

Hier zijn zes stappen die je kunnen helpen om je interne dialoog te vormen. zo kun je bewust kiezen hoe jij de wereld en jouw leven inkleurt.

Tip 1 – Breng voldoende tijd in stilte door

In stilte zitten of mediteren is de eerste stap om je interne dialoog te ontdekken. We hebben gemiddeld tussen de 60000 en 80000 gedachten per dag. Kalmeer deze chaos die om jouw heen is, maar ook in jezelf.

Zo creëer je een moment van kalmte die je met positieve interne gesprekken kunt vullen. Als je gedachten rustig zijn ontstaat er een vruchtbare bodem waar de gedachten-zaden goed tot bloei kunnen komen.  

Meditatie helpt je ook om meer bewust te zijn waar jij je aandacht op richt. Hoe praat jij met en tegen jezelf?

Tip 2 – Wees zo vaak mogelijk dankbaar

Dankbaarheid is een sterke gedachtenkracht. Het zorgt voor een structurele transformatie in onze interne belevingswereld. Als we onze aandacht richten op de dingen waar we dankbaar voor zijn is er geen ruimte over voor negatieve overtuigingen.

Je kunt bijvoorbeeld deze zin herhalen: ”Ik ben zo dankbaar voor……” Denk aan de dingen die jouw leven een oppepper geven. 

Tip 3 – Vermijd bewust de negatieve overtuigingen

De negatieve berichtgevingen voeren vaak de boventoon in onze moderne wereld. Er lijkt maar geen eind aan te komen. Overal waar we naar kijken lijkt wel iets naars te gebeuren. Maar dit heeft voor een groot deel te maken met onze overtuigingen.

We lijken vaak ingebouwde antennes te hebben die alle negatieve dingen oppikken. Dit hebben we van onze voorouders geërfd. Zij moesten overleven door alert te zijn op mogelijk gevaar in de omgeving. Als zij niet reageerden op hun angstgevoelens kon dat dramatische gevolgen hebben.

Een prachtige zonsondergang werd altijd overschaduwd door mogelijk gevaar. Deze alertheid zit nog steeds verankert in ons zenuwstelsel. Het enige wat we eraan kunnen doen is onszelf bewust op de positieve en goede dingen richten. Doe dit zo vaak je kunt. 

Tip 4 – Gebruik de kracht van affirmaties

“’Ik ben.’ Deze twee woorden zijn de meest krachtige die er bestaan. Alles wat je erachter zet vormt je waarheid.  Affirmaties zijn sterke, positieve gesprekken met jezelf. De positieve uitspraken helpen je om jouw onderbewuste te herprogrammeren.

Een affirmatie bekrachtigd jouw gewenste waarheid. Het helpt ook om oude en onbruikbare gedachten met inspirerende ideeën te verrijken. Door er regelmatig mee te oefenen focus je op jouw intenties.

Tip 5 – Oefen op je uitspraken en gedrag

Jouw uitspraken en gedrag zijn natuurlijke uitingen van je interne dialoog. Omgekeerd hebben jouw uitspraken en gedrag ook weer invloed op je interne dialoog. Daarom is het goed om je bewust te zijn van hoe je praat en hoe je je gedraagt.

Vorm jouw gedrag zo dat het voldoet aan de hoogste fatsoensnormen. Dit nodigt altijd uit tot bewustzijn en evaluatie. Niemand weet wat perfect fatsoenlijk gedrag betekent omdat dit voor iedereen anders kan zijn. Maar in essentie houdt het in dat je je oefent in gedrag dat zo min mogelijk kwetsend is voor de mensen om je heen.

Tip 6 – Wees je bewust van je ware natuur

Als we gevangen raken in de dramatiek van ons ego verliezen we al snel onze ware natuur uit het oog. We worden opgeslokt door de wereld van materie, posities, bezittingen, en titels. Dit is niet wie we werkelijk zijn.

Als we ons identificeren met onze ware bewustzijn worden we beloond met de directe erkenning dat we bevrijd zijn van de beperkende overtuigingen. Dan leren we dat we al compleet zijn, ongeacht waar we zijn of welke rollen we vervullen. 

 

Herken jij jouw interne dialoog? Hoe stuur jij jouw gedachten richting positiviteit?

 

 

Deel en inspireer anderen