1 november is het World Vegan Day!

In 1994 heeft Louise Wallis deze veganisten dag ingesteld. Zij was de toenmalige voorzitter van de Vegan Society.

Op deze dag worden in de hele wereld activiteiten georganiseerd die de rechten van het dier centraal stellen. Veganisten komen op Veganistendag samen om met elkaar te eten of om actie te voeren tegen dierenleed.

 

De keuze voor het niet gebruiken van dierlijke producten heeft vele redenen:

  1. De overtuiging dat plantaardige voeding beter voor je is. Plantaardige vetten zijn beter te verteren en eiwitten, vitaminen en mineralen kun je vervangen door plantaardige alternatieven. Dit hoeft dus ook geen reden te zijn voor het eten van vlees of het drinken van melk.
  2. Het gebruiken van dieren in een productieproces heeft grote gevolgen voor het welzijn van de dieren. Door de grote schaal waarop dieren worden gehouden ontstaat veel dierenleed. Dit geldt voor zowel de vleesindustrie als de melkindustrie.
  3. De bio-industrie is een enorme belasting voor het milieu.
  4. Het houden van vee kost veel voedsel. Plantaardig voedsel dat ook verdeeld zou kunnen worden over mensen die nu niet of onvoldoende te eten hebben.
  5. Er wordt steeds meer bekend over de problemen in de bio-industrie. Naast dierenleed worden er ook veel medicijnen zoals antibiotica gebruikt. Daarnaast wordt het slachten dieronvriendelijk uitgevoerd en er is meestal onvoldoende ruimte om hygiënisch te werken. 
  6. Misschien wel het allerbelangrijkste: dieren zijn wezens met gevoel. Wie zijn wij mensen om levende, liefdevolle wezens te misbruiken of te doden? Zelfs al gaat het om biologisch vlees of biologische melk, dan nog vindt een veganist dat het niet oké is om een dier te doden, of om het voedsel van een kalf voor jezelf te gebruiken. 
  7. De Nederlandse Vereniging voor veganisme reikt op deze dag een vegan award uit aan winkels, fabrieken of restaurants die in hun bedrijfs- en/of productieproces proberen om uitsluitend plantaardige producten te gebruiken. Dit kan gaan om voedselproductie, maar ook verzorgingsproducten en schoonmaakmiddelen kunnen dier- en milieuvriendelijker. 

 

Het verschil tussen vegetarisme en veganisme:

Vegetarisme is een voedingswijze waarbij men geen vlees (inclusief gevogelte), vis, schaaldieren en insecten eet. Ook voedsel waarin deze voedingsmiddelen zijn verwerkt worden uit het menu geweerd. Dierlijk stremsel in kaas, kwark en dergelijke, en gelatine, worden dus ook uit de voeding weggelaten.

Bij veganisme is het eten of gebruiken van alle dierlijke producten niet toegestaan. 

De dierlijke producten worden vervangen door plantaardige voeding. Omdat in Nederland veel kaas wordt gegeten en men kaas vaak ook ziet als vleesvervanging staan hieronder een rijtje kaassoorten die daadwerkelijk vegetarisch en of veganistisch zijn:

 

Veganistische recepten

Veganistische recepten vindt je hier: www.allrecipes.com/recipes/vegan

 

 

Deel en inspireer anderen