Ken je dat gevoel van ontzettende vermoeidheid, zowel geestelijk als lichamelijk. Alles lijkt je teveel te worden. Misschien zit je vast. Lees deze blog voor herkenning en tips.

Veel mensen, misschien jij ook wel, blijven te lang hangen in situaties, omstandigheden, die niet goed voor ze zijn. Uit angst voor het onbekende, het niet willen onderkennen van een probleem, of omdat anderen ons zeggen dat we gelukkig horen te zijn omdat we zo’n mooi leven hebben.

 

En toch kan het zijn dat je niet gelukkig bent terwijl je “alles” hebt of hebt bereikt wat je wilde. Kennelijk zijn er toch andere machten in het spel en leef je je leven niet volgens je hart maar met je hoofd. Pas als je je angst onder ogen ziet, zul je je innerlijke kracht vinden.

Kijk eens naar deze volgende patronen, zit jij vast? En wat kun je eraan doen:

1 – Je weet niet wat je wilt

Je zit vast omdat je teveel focust op wat niet goed gaat en /of weinig tot helemaal niet, op wat je graag wilt.

Wat kun je doen?

Wat er allemaal niet goed gaat dat weet je nu wel. Nu ga je focussen op het vinden van antwoorden. De intentie “ik wil mijn leven graag leven op een nieuwe manier” is een mooie bekrachtiging die je dagelijks kunt herhalen. Je zult merken dat je meer aandacht hebt voor veranderingen die positief zijn en kansen die ontstaan

2 – Je hebt minder of geen plezier meer in dingen waar je die eerder wel had

Als je vast zit wordt het vaak veroorzaakt door moeten en niet door willen. Dingen die gedaan moeten worden in tegenstelling tot dingen die je graag wilt doen.

Wat kun je doen?

In plaats van de focus te leggen op dingen die moeten ga je dingen doen die je zelf wilt. Dus vaker nee zeggen, geen verplichtingen aangaan die je niet wilt. Leg de prioriteit bij je eigen wensen en behoeftes. Dan wordt je leven makkelijker en lichter en zul je je minder gebonden voelen.

3 – Je voelt je geestelijk en lichamelijk uitgeput

Soms wordt dit veroorzaakt door het continu aandacht geven aan het negatieve. Negatieve gedachten kunnen je volledig leegzuigen. Misschien ben je niet blij met je baan, je partner, je leven, en blijf je hier maar op focussen.

Wat kun je doen?

Focus op je doelen en je passies. Misschien denk je wel dat je geen tijd hebt om daarmee bezig te zijn, of ben je te moe. Toch kun je dit beter wel doen, want prioriteit geven aan zaken waar jij gelukkig van wordt zorgt voor positiviteit in je leven. Na verloop van tijd zal je meer helderheid ervaren en meer energie.

4 – Dingen waar je eerder gelukkig van werd doen dat niet meer voor je

Wij mensen zijn altijd bezig te groeien en te veranderen. Jij dus ook, en soms willen we die veranderingen niet onder ogen zien. We vinden ze te beangstigend, en daardoor komen we vast te zitten in omstandigheden die niet goed voelen. Je baan, je relatie of een slechte gewoonte.

Wat kun je doen?

Wen maar aan het onbekende en voel je comfortabel bij het oncomfortabele. Alle groei veroorzaakt dat je je niet fijn voelt. Stap uit je comfortzone en ga de uitdaging aan.

5 – Je voelt je niet ondersteund of begrepen

Natuurlijk hoor jij ondersteuning en begrip te krijgen van je geliefden om je heen. Als je dat niet krijgt kom je vast te zitten.

Wat kun je doen?

Laat je niet leiden door de mening van anderen. Focus op jouw eigen mening en ga uit van jezelf.

6 – Je vergelijkt jezelf met anderen

Dit is een grote valkuil, zeker als je niet gelukkig bent. Ieder ander zal een leuker leven lijken te hebben, gelukkig lijken te zijn of een betere relatie schijnen te hebben.

Wat kun je doen?

Erken dat het je ego (je op angsten gedreven gedachten) die dit veroorzaakt. Je maakt je kleiner dan die anderen en dat veroorzaakt de pijn. Ga uit van je eigen positieve insteek, vraag jezelf af waar jij gelukkig van wordt en volg dat pad met overtuiging.

7 – Wakker worden is een probleem

Wanneer je geen doel hebt of positieve dingen om naar uit te kijken wordt het lastig opstaan ‘s morgens.

Wat kun je doen?

Vlak voordat je uit bed stapt geef je aandacht aan vijf dingen in je leven waar je dankbaar voor bent. Door dankbaarheid uit te spreken begin je je dag met liefde.

8 – Je kunt geen beslissingen nemen

Door onduidelijkheid over je wensen en doelen kun je geen beslissingen nemen. Maar als je bang bent voor de consequenties van je beslissing kan dit ook je blijheid en geluksgevoel beïnvloeden.

Wat kun je doen?

Stel jezelf voor op ieder pad waar je een beslissing over dient te nemen. Welk pad maakt jou het gelukkigst en geeft je de meeste rust? Kiezen vanuit je hart geeft je meestal de beste weg.

Deel en inspireer anderen