Ben jij introvert of extravert? Of herken je je in geen van beide typeringen? Misschien ben je wel een uitgaande introvert…

Misschien ben jij introvert, maar past niet alle informatie die je over introversie leest bij hoe jij jezelf ervaart. Sommige artikelen omschrijven jouw karakter zo nauwkeurig dat het bijna beangstigend is, dat je bijvoorbeeld graag tijd alleen doorbrengt, dat je van een rustige omgeving houdt, dat je diep nadenkt over dingen en je schrijft liever dan dat je belt.

 

Maar andere artikelen komen helemaal niet overeen. Je zit niet elk weekend alleen films te kijken in je pyjama en je houdt juist van een feestje op zijn tijd. Na het lezen van zulke artikelen vraag je je af: ”Ben ik wel echt introvert?” 

In de kern van het verhaal is het waarschijnlijk waar dat als je behoefte hebt aan rust na sociale activiteiten, dat je dan waarschijnlijk introvert bent. Maar misschien ben jij wel een uitgaande introvert.

Introversie en extraversie zijn niet helemaal zwart wit. Denk aan een curve van een normale verdeling met aan de ene kant introversie en aan de andere kant extraversie. Sommige mensen zitten dichter aan de introverte kant, anderen juist meer naar de extravert.

De meeste mensen zitten waarschijnlijk ergens in het midden. De naam voor de groep mensen die in het midden uitkomen is ambiverts. Iemand die ambivert is herkent zich in zowel karaktereigenschappen van de introverte als de extraverte persoonlijkheid. 

Hier zijn 10 tekenen die erop wijzen dat jij een ambivert persoon bent: 

1. Je energieniveau is nauw verbonden met je omgeving

Je bent gevoelig over hoe je omgeving eruit ziet, wat voor muziek er wordt gespeeld, hoeveel mensen aanwezig zijn en de grootte van de ruimte. De sfeer van een bar of restaurant kan je ofwel meer energie geven dan wel uitputten. Dit is afhankelijk van of de ruimte past bij jouw voorkeur. Zo kan een hard rock concert in een volgepakt stadion overweldigend zijn, maar een gesloten en meer persoonlijke setting met je favoriete lokale muziek geeft juist ontspanning.

2. Je vindt mensen zowel intrigerend als uitputtend

Je observeert graag mensen. Nieuwe mensen ontmoeten en hun levensverhalen aanhoren vind je fascinerend. Maar iedere avond met verschillende groepen mensen door te brengen is geen optie. Hoeveel plezier je ook beleefd aan sociale contacten, je hebt voldoende rustmomenten nodig om weer tot jezelf te komen. Na een drukke week of weekend of na een lange dag werken voel je de behoefte om te verdwijnen en je op te laden door alleen te zijn. Het contact met een goede vriend of partner is dan alles wat je nog verdraagt.

3. Bepaalde mensen en interacties putten je uit terwijl anderen je juist opladen

Je hebt nieuwe vrienden waar je zowat altijd mee om kunt gaan. Het lijkt alsof jullie nooit uitgepraat raken en met hen samenzijn is vanzelfsprekend. Je voelt je beter nadat je bij ze was. Niet uitgeput. Andere mensen kunnen je juist uitputten of vervelen en je zult de behoefte voelen om bij ze weg te gaan. Alleen zijn is beter dan een tweede keer hun gezelschap opzoeken.

4. Je kunt charmant zijn, maar ook diep introspectief en reflectief

Je begint een oppervlakkig gesprek als dat van je wordt verwacht, omdat je weet dat het leidt naar een dieper en meer authentieke conversatie. Mensen voelen zich bij je op hun gemak en je zult mensen dus ook snel aan het praten krijgen. Als je uitgaat probeer je ervoor te zorgen dat je vrienden een fijne tijd hebben. Maar de meeste mensen zullen niet doorhebben wat er werkelijk in jouw hoofd afspeelt. Je lijkt makkelijk in de omgang en praat graag mee, maar vanbinnen is je hoofd alweer ergens anders.

5. Als je uitgerust bent zoek je contact met anderen

Vaak ben je degene die de vriendengroep bij elkaar brengt in het weekend. Misschien organiseer je wekelijks een happy hour na het werk of een klein feestje bij je thuis. Je speelt gastheer of vrouw waardoor je de gelegenheid krijgt om op je eigen manier het contact vorm te geven. Jij stelt de regels op, bepaalt de tijd en de datum, de plaats en wie er worden uitgenodigd. Zodra je je uitgeput voelt zul je er stiekem tussenuit knijpen. Dat is wanneer die goede film in je pyjama goed van pas komen.

6. Je hebt tijd nodig om op gang te komen in sociale situaties

Je zult even moeten wennen aan nieuwe mensen, maar als je je op je gemak voelt heb je geen moeite om in gesprek te gaan. Je zult niet direct je hele levensverhaal blootleggen als je iemand net hebt ontmoet, maar je deelt kleine details zodra je meer vertrouwen in iemand krijgt. Hoe beter je iemand leert kennen, hoe beter jouw eigenzinnige persoonlijkheid naar voren komt.

7. Het kost minder energie om te vertellen wat er in je omgaat dan om een praatje over het weer te houden

Introverte personen houden van ideeën of contact dat authentiek is. Oppervlakkige gesprekken putten je uit en doen een aanslag op je levensenergie.

8. Je bent selectief sociaal

Het is moeilijk om mensen te vinden waar je een band mee hebt. Dus waarschijnlijk heb je maar een paar goede vrienden. Maar dat is prima voor jou. Je besteedt jouw sociale energie eerder aan goede relaties die daadwerkelijk vervullend zijn.

9. Je hebt er geen behoefte aan om jezelf te bewijzen in een groep vreemden

Jezelf beter voordoen dan je bent is niet jouw stijl. Je hebt ook de behoefte niet om de aandacht op jezelf te vestigen. Je bent tevreden met het rondhangen aan de rand van het feest terwijl je met een of twee mensen praat.

10. Je wordt vaak verward met een extravert

Je vrienden en familie geloven niet dat jij introvert bent omdat je juist zo sociaal bent. Het kan dan ook een tijdje geduurd hebben voor je zelf ontdekte dat je introvert bent, juist omdat je de extraverte rol zo goed speelt. Nu ontdek je dat je vaak je introverte eigenschappen moet verdedigen tegenover mensen die het nog steeds niet begrijpen.

Houdt in gedachten dat er geen verkeerde manier is om introvert te zijn. Het gaat erom dat je je eigen behoeften leert ontdekken en jouw levensstijl leert kennen. Dit kan ook betekenen dat je de ene avond het middelpunt van het feest bent en dat je de andere avond alleen een goede film zit te kijken.

 

Herken jij jezelf ook als een ambivert?

Deel en inspireer anderen