Is het nou Tai Chi of Taiji? De oorspronkelijke, officiële benaming is Taiji en niet Tai-chi
Taiji lijkt op het eerste gezicht op een hele langzame bewegingsvorm. Maar het heeft een diepere uitwerking op het lichaam dan gymnastiek. Het doel van Taiji is om de geestelijke en lichamelijke gezondheid te verbeteren.
Als iemand vertelt dat hij Taiji beoefent, dan wordt vaak gevraagd: ‘Welke stijl beoefen je?’ Er zijn vele soorten Taiji, maar wat bedoelen ze met al die benamingen? Eigenlijk is het niet goed te beschrijven, maar kun je het alleen leren kennen door te doen. We doen toch een moeizame poging.
Tai chi of Taiji heeft een lange geschiedenis. Het begon als Wu-Shu in het Chinese leger en werd door heel China overgenomen. Vervolgens is het bewerkt door drie grote Kung-Fu scholen (Shaolin-, Wu Dan- en E-Mei-school). Daarna verschoof de nadruk naar verschillende “gezondheidssystemen”.
Vandaar dat de informatie over Taiji verschilt afhankelijk van de bron en de persoon die het opschrijft. Als je Taiji wilt beoefenen is het interessant en belangrijk om te ontdekken welke stijl bij jou past. Dat kan alleen door verschillende soorten te ervaren.
Wat zijn de voordelen van Taiji?
- Maakt het lichaam soepel
- Ontspant
- Versterkt je spieren en gewrichten
- Verbetert je ademhaling
- Goed voor je spijsvertering
- Vergroot het algemene welzijn
- Brengt de energie in balans
Dit is een kleine greep uit de vele voordelen van het beoefenen van Taiji. Ook hier geldt dat je het pas kunt beoordelen als je het hebt ervaren. Elke beweging heeft een achterliggend doel, overeenkomend met de Chinese gezondheidsleer, waarin lichaam en geest als één geheel worden gezien.
De verschillende Taiji vormen:
TaijiTao
Dit is eigenlijk geen aparte stijl. Er wordt het bewegen volgens de taoïstische principes mee bedoeld. Deze eeuwenoude bewegingsleer wordt nog altijd beoefend in de parken van China. Taiji Tao is gebaseerd op de taoïstische filosofie en de 5 elementenleer. Elk element is gekoppeld aan een Ying- en een Yangorgaan. Het doel van Taiji Tao is om de lichaamsenergie in balans te brengen en te houden.
Taiji Chuan
Dit is een oude Chinese Taoïstische bewegingskunst. Oorspronkelijk was Taiji Chuan (kortweg TCC) een vechtmethode, waarbij de nadruk niet lag op spierkracht, agressie en overwinnen, maar op ontspanning, sensitiviteit, meegaandheid en harmonie.
De 5 hoofdstijlen van Taiji Chuan zijn:
- De Chen familie stijl, de oudste stijl waar men sprak van TCC.
- De Yang familie stijl, is in de negentiende eeuw ontstaan uit de veertiende generatie van de Chen stijl.
- De Wu, of Hao stijl, ontstond uit de Chen stijl, en de eerste generatie Yang stijl.
- De Sun stijl ontstond begin twintigste eeuw uit de Hao stijl.
- De Wu (Chian Chuan) stijl ontstond uit de de eerste generatie Yang stijl.
De namen van deze stijlen zijn de familienamen waarin de vorm doorgegeven is.
Qi-gong
Het woord Qi-Gong wordt pas sinds de laatste decennia gebruikt. Daarvoor noemde men het Wushu. De scheiding tussen Tai Chi en Qi-Gong is vaak onduidelijk. Het verschil zou als volgt omschreven kunnen worden:
- Tai Chi bestaat uit een reeks achter elkaar volgende bewegingen die tot doel hebben om je te verdedigen (martial arts).
- Qi-Gong bewegingen zijn gericht op je gezondheid, het harmoniseren van je energie en energiekanalen (meridianen), het sterker maken van je lichaam en het voorkomen van ziektes. Qi-Gong is zeer uitgebreid en bestaat onder andere uit zachte technieken voor ademhaling, meridianen, drukpunten, sierlijke bewegingen, meditatie, zelfmassages en andere manieren om met energie te werken.
Het Buqi Systeem
Buqi is een energie-healing. Een behandelingssysteem dat ontwikkeld is vanuit Chinese gezondheidstechnieken en medicijnenleer die bijna verloren waren gegaan. Het systeem is gebaseerd op de theorie dat ziekte wordt veroorzaakt door pathogene factoren en toxische bijproducten. Deze pathogene factoren, ook bekend als Binqi, stapelen zich op in het lichaam.
Negatieve emoties zoals stress, boosheid, angst en verdriet zijn andere vormen van Binqi. Deze emoties hebben effect op de lichamelijke biochemische processen en leiden tot blokkades in de organen en gewrichten, en in de circulatie van allerlei lichaamsvloeistoffen. Dit maakt ons ontvankelijk voor ziektes.
Tijdens een Buqi behandeling activeert de behandelaar zijn eigen energiesysteem en creëert een energieveld om de patiënt heen. Daarna trekt hij de binqi uit het lichaam van de patiënt. Hierbij wordt geen gebruik gemaakt van aanraking.
kijk voor meer informatie op: http://www.buqiinstitute.com/
De oprichter
Dr. Shen Hongxun (*Shanghai 1939 – †Munkzwalm 2011) beoefende 50 jaar lang taijiquan. Hij studeerde tevens de Chinese en Westerse gezondheidsleer. He begon zijn taiji-beoefening onder begeleiding van verschillende beroemde professoren in verschillende taiji-stijlen. Hij heeft zijn kennis en vaardigheden doorgegeven aan zijn leerlingen, onder andere aan zijn dochter Shen Jin.
Taijiwuxigong
We hebben ons bijzonder goed aangepast aan het moderne leven, maar veranderingen in onze leefstijl en langere werkdagen hebben een belastend effect op het zelfregulerende en zelfgenezende mechanisme van onze lichaam en geest. De spontane functies van het lichaam zijn meestal verzwakt.
Om het allemaal vol te kunnen houden zijn de meeste mensen met hun aandacht bij dingen buiten zichzelf bezig en blijft er weinig aandacht over voor wat er vanbinnen gebeurt. Er lijkt geen tijd over te blijven om te kijken en te luisteren naar jezelf. Hierdoor kunnen we het gevoel hebben dat we niet in harmonie zijn met onszelf en onze omgeving.
Door te leren hoe we spontane bewegingen kunnen maken kan de balans hersteld worden. Taijiwuxigong biedt een manier om ons te helpen onze natuurlijke balans te herstellen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van onze eigen aangeboren levenskracht (Dantian Force) en de natuurlijke kracht van de Aarde.
Dat waren een heleboel soorten Taiji op een rij. Woorden schieten te kort om de invloed van alle vormen te omschrijven. Als je meer wilt weten over dit onderwerp ga dan eens op onderzoek uit en kijk wat het voor jou kan betekenen.
Welke Taiji-vorm ga jij uitproberen?
Een voorbeeldfilmpje: Tai Chi 5 Minutes a Day