Shiatsu is een Japanse drukpuntmassage die met de vingers uitgeoefend wordt en die gericht is op het stimuleren van de bloedsomloop en het opheffen van energieblokkades in het lichaam.

Shiatsu is een manuele behandelmethode die wordt gebruikt als preventieve gezondheidszorg en therapie, en die vitaliteit bevordert, vermoeidheid verlicht en de natuurlijke zelfhelende kracht stimuleert, door druk toe te passen op specifieke punten op het lichaam. Daarnaast geeft Shiatsu de warmte van een zorgzame aanraking. Een erg belangrijk aspect nu de medische zorg zo hi-tech en gespecialiseerd geworden is. Het hectische dagelijkse leven is een enorme bron van stress, waar uiteindelijk lichaam en geest de tol voor betalen.

De bedenker van Shiatsu is Tokujiro Namikoshi. Door het helpen van zijn moeder, die last had van het koude klimaat en daardoor pijnlijke gewrichten had, ontdekte hij dat het masseren, duwen en wrijven op de pijnpunten verlichting gaf. Hij ontwikkelde zijn techniek door tot wat nu Shiatsu wordt genoemd. 

De klassieke vorm van Shiatsu heeft de volgende karakteristieken. Massage wordt gedaan met de blote handen (geen apparaten, ellebogen, knieën, of voeten). Er wordt alleen druk uitgeoefend op het oppervlak van het lichaam (sommige nieuwere stijlen gebruiken ook wrijvingen en het uitrekken van de armen en benen). Men blijft geheel gekleed (in nieuwere stijlen alleen als dat gewenst is).

Er zijn verschillende stijlen binnen Shiatsu. Zo zijn er veel leraren die hun eigen specialisatie ontwikkelden en die na verloop van tijd uitgroeiden tot een specifieke stijl binnen Shiatsu. Een meer algemene en bekende stijl is wat men noemt de klassieke Shiatsu. Hierbij wordt vooral gewerkt met de klassieke meridianen die men ook bij acupunctuur gebruikt.

Wil je meer weten of zoek je een therapeut: shiatsuvereniging.nl