De feestdagen, gekoppeld aan het vaste gebruik van de Jaarwisseling hebben de neiging om gedachten en gevoelens op te rakelen met een diepere betekenis.

Dit kan lastig te negeren zijn. Jouw voorraad van herinneringen zet je ertoe aan om alles nog eens te evalueren. We hebben van nature de neiging rond de Jaarwisseling te reflecteren op het voorgaande jaar: op de dingen die je deed en de dingen die je liet liggen. Uiteindelijk kan dit je laatste je een richting op sturen om de koers van je leven onder de loep te nemen.

 

Schrijven is een eenvoudige en krachtige manier die je kan helpen om je leven in een helder daglicht te zetten. Het stelt je in staat om een glimp van je leven op te vangen dat een poging doet om aan de oppervlakte te komen. Dit is niet hetzelfde als het bijhouden van een dagboek. In plaats daarvan kun je, met behulp van schrijfoefeningen, de diepere betekenis ontdekken dat erop wacht om gezien te worden, om te worden vrijgelaten en om te worden gebruikt. 

Het maakt niet uit of je van schrijven houdt, of alleen een paar punten noteert, maar door te ontdekken wat voor jouw werkt kan je een belangrijke methode creëren waarmee je deze schrijfoefening kunt gebruiken. Onderzoeken en artikelen bejubelen de voordelen van expressief schrijven. De voordelen kunnen zijn:

 • doelen realiseren
 • stress verminderen
 • fysieke en emotionele genezing
 • verbeterde cognitieve functies
 • meer creativiteit
 • verhoogt de emotionele intelligentie
 • diepere zelfkennis

Als je twijfelt of je de tijd hebt om te schrijven, denk dan aan de potentiële transformatie die je te wachten staat. Ruimte maken voor deze kans kan je op het spoor zetten van een levensontwikkeling richting precies daar waar jij wilt zijn! 

Hier zijn tips over hoe je kunt beginnen en instructies voor een Nieuwjaar schrijfoefening die je helpt jezelf te versterken voor het nieuwe jaar. 

Maak een begin

Kies voor met de hand schrijven of voor typen. Het traditionele handgeschreven logboek heeft de voorkeur. De fysieke handeling van een pen op papier zetten en je gedachten opschrijven zorgt voor een verbinding tussen je gedachten en je lichaam. Hierdoor worden al je hersendelen volledig betrokken bij het proces. Het moedigt je ook aan om te vertragen. Proef het moment van het contact met je innerlijk. 

Het is niet erg als deze methode niet voor jouw werkt. Velen zijn al overgestapt op elektronisch schrijven, maar probeer eerst de handgeschreven methode uit, om te kijken of je hier je voordeel mee kunt doen.   

Plan het in

Kies een tijdstip in jouw schema waarop je alleen kunt zijn, zonder afleidingen. Maak er een agendapunt van waarop je jezelf toestaat om even een rustmoment te hebben. Je kunt 10 minuten tot een uur inroosteren. Daar zijn geen regels voor, zolang je maar iedere dag even de tijd neemt om te schrijven. 

Neem even tijd om op adem te komen

Door eerst even letterlijk diep adem te halen maak je ruimte tussen je laatste activiteit en het schrijven. Een handige ademtechniek waar je direct voordeel van hebt is de buikademhaling, die je verkrijgt door je hand op je onderbuik te leggen en je adem daarnaartoe te sturen.

Maar misschien heb jij je eigen meditatietechniek. Probeer om zo tot rust te en gebruik die stilte om het schrijven te verdiepen. Een ademhalingsoefening of meditatie helpt je om je lichaam te ontspannen, wat ideaal is tijdens reflectie.

Laat je Ego gaan

Een van de uitdagingen die je tegenkomt tijdens het schrijven  kan het ego zijn. Die streeft naar perfectie en weerhoudt je zo van een betekenisvolle ontdekking van je gedachten en gevoelens. Je kunt gebruikt maken van “vrij schrijven” of “de stroom van bewustzijn schrijven” om je over deze drempel te helpen.

Het belangrijkste idee is dat je snel schrijft en niets doorhaalt vanwege “ik wou dat ik dat niet gezegd had,” of omdat je een betere speller had willen zijn. Met een beetje oefening lukt het je wel om voorbij je ego te manoeuvreren en terug te keren naar de essentie van het schrijven. 

Dan nu de schrijfoefening: een Nieuwjaars-reflectie

Stel je voor dat je naar een film van je eigen leven kijkt die de laatste drie jaar bestrijkt. Zonder oordelen en gehechtheid. Misschien helpt het om jezelf te zien als een ‘Alien’-journalist die er alleen is om te observeren. 

Doe je best en schrijf de momenten op die opvallen. Analyseer nog niets, maar maak een lijst. Om je op weg te helpen zijn hier een aantal thema’s:

 • mensen
 • lijf en gezondheid
 • betekenis en spiritualiteit
 • grote veranderingen en beslissingen
 • sociale leven, familie, natie en aarde
 • dromen en fantasieën
 • werk

Wat je leerde 

Schrijf wat je leerde van elk thema op je lijst. Het is beter om voornamelijk bemoedigend te zijn als je een pijnlijke of moeilijke gebeurtenis evalueert. Als er bijvoorbeeld een periode was waarin je gezondheid te wensen overliet leerde je misschien hoe sterk je kunt zijn, of hoe je je behoeftes kenbaar kon maken. Denk er niet teveel over na maar beschrijf het snel en zonder veroordeling op.

Laat los

Loslaten wat je niet langer dient is heel belangrijk om ruimte te maken voor nieuwe ervaringen. Het is moeilijk om aan een nieuwe reis te beginnen wanneer te zware bagage je reis vertraagt. Bekijk de lijst van je Nieuwjaars-reflectie en evalueer wat je geleerd hebt. 

Bedenk dan wat je niet langer nodig hebt. Schrijf dit op met het kopje: ‘Ik laat los…’, doe dit zo vaak als nodig is tot je alles hebt opgeschreven dat jouw niet langer dient. Denk er niet teveel over na, maar schrijf gewoon. Het is belangrijk om eerlijk te zijn. 

Misschien helpt het om afbeeldingen, gedichten, kleuren of zelfs scheldwoorden te gebruiken om precies dat te omschrijven wat jij los wilt laten. Als laatste daad van het loslaten verbrandt je de lijst of een veilige plek. Alles diende een doel op een bepaalde tijd, maar nu is het tijd om het te laten gaan.

Het pad dat voor je ligt

Op dit punt kan duidelijker worden welke aspecten van je leven bloeien en welke punten meer aandacht nodig hebben. Denk aan het grote geheel en stel jezelf vragen die je in beweging houden in de juiste richting. Denk bijvoorbeeld aan het volgende:

 • Welke aspecten in mijn leven vragen mijn aandacht?
 • Waar probeert mijn leven mij heen te brengen?
 • Wat probeert mijn leven te worden?

Als de antwoorden onduidelijk blijven is dat prima. De daad van het denken en jezelf die vragen stellen is genoeg om grote veranderingen in je leven te brengen. Je zaait de zaden voor wat het beste jaar ooit kan worden.

Dankbaarheid

Beëindig de reflectie met dankbaarheid voor wat is geweest, wat nog is en wat nog moet komen. Dit is een goede oefening die je dagelijks kunt doen. Schrijf tenminste drie dingen op waar je dankbaar voor bent. Dat kan de verkoper in de supermarkt zijn die naar je lachte of de lucht die je inademt. Ongeacht in welke stemming je bent, door de daad van het dankbaar zijn zal je optimisme vergroten en maakt het makkelijker om doelen te stellen en je verlangens te vervullen. 

Gebruik de bovenstaande oefeningen om elke nieuwe dag in het nieuwe jaar te begroeten met dankbaarheid en inspiratie. Voel je vrij om de oefening in een keer te doen of om er meerdere dagen voor uit te trekken. Er zijn misschien onderwerpen waar je later nog eens op terug wil komen. 

Schrijven is een krachtige oefening en het kan moeilijk zijn, maar als je het als vast onderdeel in je leven houdt zal de verandering de moeite waard zijn. Het leven is een mooie, maar gekke reis en het kan zelfs nog beter worden als je weet dat je de mogelijkheid hebt om de conducteur van je eigen leven te zijn.

 

Wordt schrijven ook een onderdeel van jouw leven?

Deel en inspireer anderen