Het is rabarber tijd. Deze voorjaarsgroente is heerlijk in een moes, smoothie, jam of om mee te bakken: deze taart bijvoorbeeld. Rabarber is van zichzelf wat zurig (hoe later in het seizoen, hoe zuurder), maar door de combinatie met het zoet van de aardbeien en een klein beetje suiker krijg je een heerlijke friszoete taart!

Dit heb je nodig:

  • 400 gram bloem
  • 4 theelepels (1 zakje) bakpoeder
  • 200 gram suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • ½ theelepel zout
  • 250 gram vloeibare margarine
  • 4 eetlepels (soja)melk
  • 300 gram rabarber
  • 500 gram aardbeien
  • 200 gram suiker
  • 50 gram custardpoeder
  • 50 gram bloem

Zo maak je het:

  1. Meng eerst de droge bestanddelen voor het deeg (suiker, vanillesuiker, bloem, bakpoeder en zout) in een ruime kom. Voeg dan de vloeibare margarine en sojamelk toe en kneed tot een deeg. Verpak het deeg in plastic en leg even in de koelkast te rusten.
  2. Verwarm de oven voor op 175 graden. Was de rabarber en aardbeien, haal de kroontjes van de aardbeien af. Snijd de rabarber in stukjes van ongeveer 1 cm breed en de aardbeien in plakjes van 0,5 cm breed. Meng ze in een kom met de andere ingrediënten voor de vulling (suiker, custardpoeder en bloem).
  3. Bedek de bodem van een springvorm met bakpapier en vet de randen van de vorm in met wat margarine of olie. Bestuif een snijplank met wat bloem en rol 2/3e van het deeg hierop uit. Bekleed hier de bodem en zijkanten van de springvorm mee. Vul met het rabarber-aardbeienmengsel.
  4. Rol de rest van het deeg uit en snij hier 8 stroken van 1,5 cm breed uit. Leg deze kruislings over de taartvulling. Leg tenslotte een strook langs de rand van de taart. Bestrijk de bovenkant van de taart nog met wat (soja)melk voor een mooie glans.
  5. Bak de taart ongeveer 40 minuten tot de korst mooi bruin is.
    Laat de taart een uur afkoelen voor je hem aansnijdt.

Eet smakelijk!

recept VeganChallenge.nl