Een grasveldje in je tuin is natuurlijk een fijne plek om te zitten of te spelen, maar het is ook een leuk idee om dit geleidelijk om te vormen tot een een stukje puur natuur van wilde grassen, mossen en bloeiende heemplanten. De vlinders en bijen zullen je dankbaar zijn en jij kunt genieten van je eigen biotoop die je van jaar tot jaar ziet veranderen.

Lijkt je dat iets teveel van het goede; je kunt er ook voor kiezen om een klein stukje van je gazon te laten verwilderen.

Hoe pak je het aan

Het belangrijkste is dat je de grond laat verschralen, aangezien de meeste wilde planten houden van een voedselarme grond. Dat betekent dus niet meer bemesten en alleen nog maar rond half juni en begin september maaien.

Op van nature arme zandgrond zul je al na twee jaar resultaat zien, op kleigrond duurt dit wat langer. Welke wilde planten er ontkiemen is afhankelijk van de bodemgesteldheid van je tuin. Op vochtige kleigrond kiemen andere wilde planten, dan op droge grond.

Je kunt de natuur een handje helpen door in het voorjaar wilde bloemen bij te zaaien. Er zijn in het tuincentrum en via internet verschillende mengsels wilde bloemenzaden te koop. Kijk in je woonomgeving naar soorten die daar van nature groeien, dan is de kans groter dat ze het ook in jouw tuin goed doen.

Je kunt ook zelf een bloemrijk graslandje aanleggen. Dit is wel even een klus, maar met name op voedselrijke (klei) grond heb je dan wel sneller resultaat.

Kies je voor deze aanpak, dan is het aan te raden ongeveer 30 centimeter van de voedsel- en humusrijke bovengrond af te graven en deze te vermengen met wit zand of de hele bovengrond af te voeren en te vervangen door voedselarme grond. Vervolgens strooi je in april een zaadmengsel van wilde grassen en bloemen uit. Je kunt dit ook combineren met vaste wilde planten die je bij een kweker koopt.

Op www.cruydthoeck.nl lees je hier veel meer over en zijn ook verschillende zaadmengsels te koop.