Wil je bewuster leven en inzicht krijgen in jezelf? Wil je jouw persoonlijke ontwikkeling stimuleren? Wil je eindelijk het beste uit jezelf halen en doen wat jou gelukkig maakt?

 

Persoonlijke ontwikkeling is voor iedereen een uniek pad. Iedereen ontwikkelt zich op een andere manier, afhankelijk van de omstandigheden en afhankelijk van hoe je op die omstandigheden reageert. De manier waarop je in het leven staat, je zelfkennis en zelfinzicht, bepalen hoe jouw persoonlijke ontwikkeling verloopt.

Persoonlijke ontwikkeling is veel meer dan alleen maar een algemeen leerproces, kennis vergaren, ontwikkelen op je werk, groeien als persoon in vaardigheden en capaciteiten of bijvoorbeeld karakterontwikkeling. Persoonlijke ontwikkeling is vooral bewust worden van jezelf, van je kracht en van je kwaliteiten. Door ervaringen in het leven heb je misschien niet bewust, maar zeer zeker onbewust je emoties en overtuigingen opgeslagen in je systeem. Je ware zelf zit verscholen achter verschillende lagen van emoties en gedachten. Van belang in het proces van persoonlijke ontwikkeling is dus eerst deze lagen van je af te laten glijden. Pas dan kun je vanuit je ware zelf echt aan je persoonlijke ontwikkeling werken.

De belangrijkste vraag is: ‘Wil je echt werken aan je persoonlijke ontwikkeling?’ Wil je weten wie je echt bent, wat je kracht is, en het beste uit jezelf en jouw leven halen?

Het belangrijkste onderdeel van persoonlijke ontwikkeling is authentiek leren zijn en vanuit kracht en innerlijke rust precies datgene doen wat jij ‘moet’ doen in dit leven. Daarvoor is bewustzijn en zelfinzicht nodig. Hierdoor kun je dat wat je tegenhoudt loslaten, je kunt je ontdoen van je lagen aan belemmerende emoties en gedachten. En tegelijkertijd kun je door het herstel van je gevoel, door weer te gaan leven vanuit je hart, erachter komen wat jou gelukkig maakt en dat potentieel activeren. Vanuit innerlijke vrijheid en rust kun je echt jouw unieke pad gaan bewandelen.

Leven vanuit de connectie met je ware zelf, vanuit zelfbewustzijn en zelfinzicht. En dat traject begint bij ont-wikkelen. Al die lagen die zich om je heen hebben gewikkeld en je ware zelf hebben bedekt, moeten namelijk eerst weer van je af vallen om bij jouw kern te kunnen komen. Dit proces van ont-wikkelen gaat eigenlijk gewoon via dezelfde weg terug. Dat wat zich heeft opgewonden om jouw kern heen, zal zich ook weer gaan ont-winden. Door zelfbewustzijn en zelfinzicht krijg je een zelfde soort beweging alleen dan terug naar je ware zelf. En dat begint bij weer te gaan leven vanuit je hart.

Jouw unieke pad van ontwikkeling begint bij bewust worden van jezelf en jouw eigen unieke waarde. De eerste stap is contact te maken met je hart. Als je vanuit liefde jezelf en het leven gaat benaderen dan kun je jouw belemmerende lagen loslaten en erachter komen wat jouw unieke kracht is. Iemand die bewust in het leven staat en leeft vanuit kracht en authenticiteit, die kan pas echt in liefde en geluk leven. Door vanuit innerlijke rust, balans en zelfbewustzijn mee te bewegen met de flow van het leven, kan namelijk niets je meer tegenhouden om alles uit jezelf en jouw leven te halen.

 

Bron: Geïnspireerd door Eveline van Dongen