Tuinieren op een manier die ecologisch, duurzaam en economisch verantwoord is? Overweeg eens om de principes van permacultuur toe te passen!

Hou jij van tuinieren? Heb je dan al ontdekt hoe je gemak, duurzaamheid en de opbrengst van je tuin kunt verbeteren?  Met deze visie kan de menselijke leefomgeving gestabiliseerd worden op een manier die ecologisch, duurzaam en economisch verantwoord is.

 

Permacultuur is in de jaren 70 omschreven door twee Australische biologen: Bill Mollison en David Holmgren. Door de bossen van Tasmanië te onderzoeken en de belangrijkste ecologische principes van dat natuursysteem te achterhalen, hebben ze een methode ontwikkeld, die mensen in staat stelt zelf een functioneel ecosysteem na te bouwen. 

De visie is bruikbaar voor kleine ruimtes, zodat je zelfs op je balkon een vruchtbare leefomgeving kunt creëren. Maar ook in de achtertuin, in je moestuin of voor landbouwbedrijven, kan het toepassen van de visie een uitgangspunt zijn. 

Het doel van een permacultuur:

  • verbeteren van de waterhuishouding
  • productie van brandstof, bouwmateriaal en voedsel
  • het herstellen van door de mens beschadigde landschappen
  • het creëren van een weerbare omgeving, die o.a. bescherming biedt tegen mogelijk natuurgeweld

Door in je tuinontwerp zon, water en wind zo optimaal mogelijk te benutten hoef je zelf minder te doen om deze factoren kunstmatig toe te voegen. Zeven plantenlagen helpen om die natuurelementen optimaal te benutten, bovendien stimuleer je zo biodiversiteit. Elk element en elke plant in de tuin heeft een functie. Door de functie te kennen en met andere functies te laten samenwerken, ontstaat een ecosysteem in het klein wat zichzelf uiteindelijk ondersteunt en in stand houdt.

Meer weten? Kijk eens op http://www.permacultuurnederland.org/ voor een gratis introductiecursus.

Boekentips:

www.bol.com/nl/nl/p/permacultuur-in-je-moestuin/

www.bol.com/nl/nl/p/tuin-smakelijk/

www.bol.com/nl/nl/p/zaaiagenda/

Ga jij nu binnenkort ook de principes van het permacultuur toepassen?

Deel en inspireer anderen