Makkelijk én smakelijk, deze bijna vergeten groente: de pastinaak. Je ziet ‘m tegenwoordig weer volop in de schappen liggen. Met een vrij zachte smaak combineer je met de meer stevige smaak van Courgette of zoals in dit recept met Aubergine. 

Even wat voorbereiden en dan schuif je dit recept makkelijk in de oven. Geen zin in vlees? Vervang dan gehakt voor (kastanje) champignons. 

Dit recept is voor 4 personen

Wat heb je nodig:

  • Ronde ovenschaal 20 cm doorsnee 
  • Maatbeker
  • Grote roerbak- en braadpan
  • Verwarm de oven voor op 180 graden 

Ingrediënten:

  • Roomboter 5 eetlepels
  • 1 ui groot, in ringen snijden
  • 1 teen knoflook, heel fijn gesneden of geperst
  • 2 Aubergines, in dunne plakken van 2 a 3 mm dik
  • 2 Pastinaken, zo’n beetje dezelfde grootte. Ook in plakken snijden van 2 a 3 mm dik.
  • Olijfolie 2 eetlepels
  • Garam Masala kruiden, flinke theelepel
  • 1/2 groente bouillonblokje
  • 2 dl water
  • 2 eieren
  • Geraspte oude kaas 175 gram (zakje)
  • 250 ml slagroom
  • Bosje verse peterselie, grof knippen/snijden
  • 300 gram gehakt, half-om-half
  • Of
  • 300 gram kastanje champignons 
  • Gehaktkruiden, pittig kruiden

 

En dan nu kokkerellen

Verwarm de braadpan en doe daar een scheut olijfolie en eetlepel boter in. Zodra dit warm is voeg je toe de ui, gehakt (of champignons) samen met de gehaktkruiden. 

Op middelhoog vuur lekker rul bakken. Ongeveer 10 minuten, tot het vlees gaar is.

Ondertussen verhit  je in de andere pan ook boter en olie. 

Voeg de knoflook toe, vervolgens aubergine en pastinaak. Ook de garam-masala kruiden voeg je toe. Paar minuutjes op hoog vuur ombakken.

Vuur lager en groente bouillon opgelost in 2 dl water toevoegen. Vuur naar middelhoog, deksel op de pan en af en toe omroeren. Ongeveer 10 minuutjes laten garen. 

Vet de ovenschaal in. 

In een maatbeker voeg je samen 2 eieren, de geraspte kaas en slagroom. Goed doorroeren. Eventueel wat peper toevoegen. 

Knip alvast de peterselie fijn.

Vul de ovenschaal met eerst een laagje groenten, dan een laag gehakt (champignons) en wissel dit af. De laatste laag moet de groente laag zijn. 3 lagen groenten, 2 lagen gehakt.

Giet het ei-kaas-slagroom mengsel er overheen.

Schuif in de oven, 30 minuten.

 

Tafel dekken en smullen maar! 

 

Laat je ons weten hoe je dit gerecht vond? Ook jouw tips zijn welkom!