Het paganistische jaarfeest Beltane (spreek uit Belteen) vereert het leven. Het feest staat voor het hoogtepunt van de lente en het begin van de zomer. De energie van de aarde is nu het sterkst en het meest actief.

Al het leven barst van de potentiële vruchtbaarheid en dit potentieel wordt het beste benut door conceptie. Op Meiavond is de seksualiteit van het leven op zijn hoogtepunt. Vruchtbaarheid, sensualiteit en seksualiteit zijn de thema’s voor dit feest. Dit jaar valt dit feest op zaterdag 1 mei.

 

De Meibruid

De godin van Mei heeft haar volle potentieel bereikt. Ze staat voor groei, vernieuwing, bloemen en planten, de godin van de lente, koningin mei en de meibruid. In het verhaal van de meikoningin wordt de jonge koning Eik, of de groene man verliefd op haar en wint haar hand.

Hun heilige huwelijk staat voor de vereniging van de aarde en de lucht. Het feest moedigt je aan om je hopen, ideeën en dromen tot uitvoering te brengen. En om plezier te maken.

Tradities van Beltane

Beltane is een vuurfestival. Bel betekent de lichte. Teine betekent vuur. De samenvoeging van Bel en Tane betekent dus Helder vuur. De traditionele Beltanevuren worden aangestoken om de zon te vereren en haar aan te moedigen om de toekomstige oogst te voeden en te beschermen. 

Traditioneel werden in een dorp of stad alle vuren gedoofd en een speciaal Beltanevuur werd aangestoken. Iedereen sprong hier overheen voor reiniging en om hun lustgevoel op te wekken. Koppels kunnen samen over het vuur springen om elkaar trouw te beloven.

Het vee werd door de rook van het vuur gedreven om hen te beschermen tegen ziekten en om de vruchtbaarheid te bevorderen. Aan het eind van de avond nam iedereen een tak uit het vuur mee naar huis om daar hun eigen vuren opnieuw mee aan te steken. 

Handvasten

Omdat Beltane als Het grote Huwelijk tussen de God en Godin wordt gezien, is het een populair moment voor paganisten om te trouwen of het meer traditionele Handvasten te vieren. Handvasten kan gezien worden als een soort verloving, waarbij een koppel elkaar voor een jaar en een dag trouw belooft.

De lengte van de belofte kan worden verlengd tot en met een belofte voor het leven. Na de gekozen termijn kiezen de partners ervoor om bij elkaar te blijven of ieder een eigen weg te gaan.

De ceremonies van het handvasten kan per koppel verschillen, maar vaste onderdelen zijn het samenbinden van de handen met een rood koord in de vorm van een acht. Daarnaast worden ringen of een ander liefdesbewijs uitgewisseld. Het vastbinden van de handen van twee mensen symboliseert hun samenkomst. Het ontbinden symboliseert de vrije wil om bij elkaar te blijven.

Culturele overeenkomsten en verschillen

Beltane wordt op meerder plekken onder verschillende namen gevierd. De Germanen vieren bijvoorbeeld Walpurgisnacht terwijl de Romeinen het Floraria vierden. Toch komen veel traditionele gebruiken in de verschillende feesten terug.

Zo wordt op veel plekken rond een meiboom gedanst en vormt het meibruidspaar een belangrijk symbool. Overigens zijn de verhalen rondom dit bruidspaar divers met overeenkomende thema’s.

 

Interessant om ze eens te lezen:

www.abedeverteller.nl/beltane

beltane.heidensweb.nl/vieren.php

Deel en inspireer anderen