Opruimen 2.0

De Japanse opruim goeroe Marie Kondo staat al een tijd in de volle belangstelling. En absoluut terecht, want opruimen in je huis levert rust op in je hoofd en heeft uiteindelijk als effect dat je meer balans brengt in je leven.

Nooit meer in de rommel. Nette huizen maken gelukkig. Het kan je leven veranderen. Opruimen is verslavend. Allemaal opmerkingen van mensen die Marie Kondo volgen en haar lessen toepassen.

Het lijkt gek, want opruimen kunnen we toch allemaal wel. Ja, de een wat beter dan de ander, maar af en toe door je huis heen en opruimen is geen probleem. Toch? Of wel?

Marie Kondo vindt van wel, zij noemt het jojo-en (waar kennen we die term ook al weer van?). Spullen wegdoen en opruimen en daarna gewoon doorgaan waar je was gebleven zonder de patronen bewust te doorbreken. Of net niet voldoende doorzetten met betrekking tot wegdoen en opruimen. Niet iedereen heeft 60 tot 100 zakken rommel om weg te doen, maar je zult rigoureus te werk moeten gaan.

In haar boek “Opgeruimd!” legt ze uit wat we fout doen. En hoe we het beter kunnen doen. Misschien kun je het mindfulness voor je huis noemen, want je wordt gedwongen op een andere manier naar je spullen te kijken. En of je alles nou heel serieus neemt of niet, er staan echt heel handige tips en trucs in! Bijvoorbeeld hoe je je kleding opvouwt, hoe je rommel echt scheidt van de (voor jou) waardevolle dingen, hoe je je boekenkast inricht en hoe je je ertoe zet om het vol te houden.

Je merkt na verloop van tijd dat je anders tegen dingen aan gaat kijken. Maar ook dat je minder koopt alleen om iets te hebben. Want hoe vaak doe we dat wel niet? Een boek met voordelen: rust in huis, dus in je hoofd, minder uitgaven, en een gelukkiger gevoel wanneer je alleen spullen om je heen hebt waar jij gelukkig van wordt.

Een aanrader!

http://www.bol.com/nl/p/opgeruimd/9200000036034901/