Vier de lente! De winter is voorbij en de zon is op de helft van zijn baan richting zomer. 

Het begin van de Lente wordt Lente-equinox, Ostara of klimmende of noordwaartse nachtevening genoemd. De zon staat loodrecht boven de evenaar, wat voor het noordelijk halfrond het begin van de lente betekent. Op de dag van de Lente-equinox is de lengte van dag en nacht overal op aarde gelijk.

 

Ostara en Pasen zijn verschillende feesten van verschillende religies op verschillende data die toch ontzettend veel overeenkomsten hebben. Bovendien kent het Joodse paasfeest weer een andere herdenking dan het Christelijke feest.

Door de verschillende berekeningen kunnen de data van het paganistische- het christelijke- en het joodse paasfeest soms ver uit elkaar liggen. Een interessant historisch verhaal. Dit blog geeft informatie over het Paganistische feest.

Lente; het lengen van de dagen

Er vindt op aarde tweemaal per jaar een equinox plaats, namelijk op of rond 21 maart en op of rond 23 september. De dag waarop de lente-equinox valt kan per jaar en per land verschillen.

Vaak wordt het feest ook uitgesteld naar de eerstvolgende volle maan. Het woord lente, lentin, lenten of lentijn, is afgeleid van een Germaanse wortel *langgitinaz, wat vermoedelijk ‘lengen van de dagen’ betekende.

Dit feest markeert de verandering van de seizoenen

Terwijl de Christenen zich voorbereiden op het Paasfeest zullen Pagans zich voorbereiden op het Ostara. De overgang van de donkere en koude winter naar de lichte dagen van de lente. Het Ostarafeest benadrukt niet de toename van het licht, maar viert de balans tussen licht en duisternis.

Ostara valt ieder jaar op de datum van de lente equinox. Dit jaar is dat 20 Maart. Het is een van de acht feestdagen van de moderne Paganisten kalender. Veel Paganisten zullen het Ostarafeest opdragen aan de Anglo-saksische godin van de vruchtbaarheid; Eostre. 

Ostara is de Anglo-Saksiche Godin van de Lente

Haar naam “Eostre” betekent “beweging naar de rijzende zon.” Ze wijst de weg naar het Beltanefeest, een festival die de komst van de zomer viert. Ostara is een Godin van de vruchtbaarheid. Ze wordt geassocieerd met het konijn, met eieren, met de dageraad en met het Oosten.

Allemaal symbolen van haar kwaliteiten: Het brengen van geboorte en wedergeboorte. Dit doet ongetwijfeld denken aan de gebruiken van het christelijke paasfeest. Dit komt omdat de symbolen zo populair waren dat de christenen ze adopteerden voor hun monotheïstische religie. 

Voeding en Vasten voor of tijdens Ostara

Voeding speelt een belangrijke rol tijdens Ostara. Er zijn steeds meer frisse nieuwe groenten te krijgen en daar wordt uitgebreid van genoten. Tegelijkertijd is er de traditie van het vasten. Dit wordt door Paganisten gezien als een manier om de opgebouwde afvalstoffen uit het lichaam te verdrijven.

Hoe vier je Ostara?

Neem de tijd om naar buiten te gaan. Maak een wandeling of fietstocht door de natuur, of door het park in jouw woonplaats. Wees je bewust van alle nieuwe dingen die je opvallen. Bladeren aan de bomen, planten en bloemen die opkomen, jonge dieren en vogels die een nest bouwen.

Natuurlijk zijn de traditionele paasgebruiken prima geschikt voor het Ostara feest. Verstop beschilderde eieren en vertel verhalen over de paashaas of over bloembollenland.

Deel en inspireer anderen