Je hebt nieuwe levensdoelen gevonden en je kunt niet wachten om dit met je familie te delen.

Familieleden zijn misschien de eersten die te horen krijgen van je nieuwe plannen, maar dat betekent niet dat zij automatisch het meest ondersteunend zijn. Onze emoties zijn het meest ingewikkeld als het om familie gaat. 

 

Bevooroordeelde ideeën

Misschien heb je bevooroordeelde ideeën dat familie je altijd moet beschermen, aanmoedigen en ondersteunen. Als je familie niet aan deze verwachtingen voldoet zal je gekwetst worden. Als je de volgende keer met een geliefd persoon over je doelen praat is het goed om jezelf deze drie vragen te stellen, voor je al jouw gedachten en belevingen gaat spuien.

  • Hoe lang is het geleden sinds ik met diegene heb gepraat?
  • Gaat deze persoon door een moeilijke periode of zijn er emotionele problemen?
  • Is deze persoon meestal positief of negatief ingesteld?

Emotie en kritiek

Als je opgewonden bent over je doelen of plannen is het risico groot dat je over de gedachten en gevoelens van de ander heen walst. Je weet niet wat de problemen van je ouders, ooms, grootouders of andere verwanten zijn. Zij kunnen een kritische reactie misschien juist baseren op goede bedoelingen.

Jouw plannen om een nieuw bedrijf te starten kan bij hen pijnlijke herinneringen oproepen. Misschien zagen ze iemand waar zij van hielden worstelen en een leven leiden van eindeloos werken met maar weinig winst. 

Als je niet de reactie krijgt waar je naar op zoek bent vraag dan door naar hun motieven. Misschien krijg je zo bruikbare tips van ze, en zo wordt jullie relatie juist verbeterd. Het geeft je ook de kans om hen een positievere kijk op het onderwerp te bieden.

Kijk naar jezelf

Als je contact met een familielid zoekt om jouw doelen te delen vraag jezelf dan af wie je daarvoor uitkiest en waarom. Zoek je bevestiging? zo ja, waarom ben je op zoek naar goedkeuring? Waarom verwacht je een andere reactie van deze persoon als je in het verleden meestal negatieve feedback hebt gekregen?  Ben je misschien op zoek naar bevestiging? Bijvoorbeeld omdat je jouw zelfvertrouwen wilt verbeteren? Of zie jij misschien die ondersteuning en aanmoediging als tekenen van liefde? 

Stel jezelf regelmatig deze vragen. Je eerste reactie zal misschien defensief zijn. Onthoud dat het geen aanval is op jouw karakter, maar dat het gaat om je onbewuste gedachten en gevoelens. Als je bijvoorbeeld ontdekt dat je op zoek bent naar bevestiging ga je verder met je zelfonderzoek. 

Vraag jezelf af waarom je deze persoon op zo’n voetstuk plaatst en waarom goedkeuring van hem zoveel gewicht in de schaal legt. Door hier verder over na te denken krijg je een dieper inzicht in je persoonlijke waarheid en emoties. Onze gevoelens worden vaak gekwetst zonder dat we precies begrijpen waarom. En toch verwachten we van anderen dat zij weten wat ze moeten zeggen. Hoe moeten zij het weten als we het zelf niet eens begrijpen? 

Door jezelf deze confronterende vragen te stellen krijg je een beter begrip van wat jij nodig hebt van anderen en hoe je deze behoeftes kunt uiten.

Probeer niet om een ander te veranderen

Het is ook goed om naar anderen te kijken in deze situaties. Je kunt familieleden hebben die jouw doelen niet zullen ondersteunen. Zij kunnen niet blij zijn voor een ander. Jij hebt het vermogen om jouw verlangens handen en voeten te geven, maar je kunt niet de keuzes van anderen beheersen. 

Sommige mensen hebben niet het verlangen om vooruit te komen. Dat is prima. We kunnen ze evengoed liefhebben. Net zoals je van een bloem kunt houden, maar niet boos kunt worden omdat hij niet bloeit op commando. Je begrijpt dat die bloeit in zijn eigen tijd. 

Je toont het liefde geeft het water en voldoende zonlicht en gaat verder met je eigen taken. Je gaat er niet boven staan schreeuwen wat het moet doen of huilen als het niet luistert. Accepteer je geliefden om wie ze zijn net zoals jij van hen verwacht dat ze jou accepteren. 

Als jouw zelfonderzoek het besef brengt dat je meer bevestiging nodig hebt ben je niet de enige. Onze samenleving hecht waarde aan bevestigingen zoals status, titels of je nationaliteit. Deze vorm van bevestiging betekent niet dat je een volger bent of te weinig zelfvertrouwen hebt. Een geheugensteun over hoe je je zelfvertrouwen verbetert kan helpen.  Probeer deze mantra’s om je te ondersteunen in dit proces.

  • Bevestiging van mijzelf is het meest krachtig.
  • Woorden van het universum zijn waar.
  • Geluk en authenticiteit trekken ondersteuning aan van hen die het begrijpen.

Je zult ondersteuning vinden van mensen waar je het het minste van verwacht. Als je je alleen voelt en ondersteuning nodig hebt, kijk dan niet alleen naar degenen die door DNA met je verbonden zijn, maar kijk ook naar de mensen die het universum naar je toestuurt. We zijn allemaal familie.

 

Deel en inspireer anderen