Iedereen heeft weleens momenten waarop zware of negatieve gedachten de overhand lijken te hebben. Dit is een natuurlijke reactie op verdriet en angst.
Jezelf dwingen om onder alle omstandigheden constant sterk te blijven is onhaalbaar. Als zware gedachten je echter blijven plagen is het handig om te weten hoe je jezelf hier weer uit kunt tillen. Het gaat hier niet om langdurige angst of depressie. Want daar is medische zorg voor nodig.
De dingen die je kunt doen om zware gedachten te overwinnen zijn altijd binnen handbereik. Ze worden de zogenaamde copingvaardigheden genoemd. Als je maar weinig copingvaardigheden hebt ben je afhankelijk van omgevingsfactoren en van je angstgedachten en twijfels.
Als je sterke copingvaardigheden hebt, heb je sterke grenzen en veerkrachtige emoties. Daarom kunnen twee mensen dezelfde crisis doormaken en de één zal zich verslagen voelen, terwijl de ander gewoon weer opveert. Hoe beter je met iets kunt omgaan, hoe minder invloed zware gedachten op je zullen hebben.
Hier zijn een aantal van de beste coping vaardigheden om mee te oefenen.
1 Ontdek je negativiteit op tijd
Als je eenmaal bent weggezonken in somberheid of angst zal het moeilijker zijn om jezelf weer bij elkaar te rapen. Let dus op de eerste tekenen van je negativiteit. Zodra je een verandering in je humeur opmerkt neem dan direct pauze. Bijvoorbeeld bij angst, irritatie, frustratie, zorgen of pessimisme. Haal een paar keer diep adem en ga met je aandacht naar binnen. Laat de emoties langsdrijven terwijl je een rustige en fijne plek opzoekt. Ga bijvoorbeeld even naar buiten om te wandelen.
2 Vermijd externe stressoren
Negatieve gedachten ontstaan meestal onder stress. Als het je lukt is het beter om bij de stressfactor vandaan te gaan. Of het nu een negatief persoon is, een spannende situatie op je werk of slecht nieuws op tv. Negatieve gedachten werken het beste op je in als ze ergens door worden versterkt. Dus laat niets of niemand je slechte humeur versterken zodat je de keuze hebt om ze te weerstaan.
3 Ontwikkel een ondersteunende innerlijke dialoog
Ongeveer 75 tot 80 procent van de mensen praat in gedachten met zichzelf. Als het stemmetje in je hoofd dingen zegt die angst, schaamte of schuldgevoelens vergroot wees daar dan alert op. Neem pauze en zeg tegen jezelf: ” Ik heb dit niet meer nodig. Het dient mij niet meer.”
4 Zoek contact met positieve en optimistische mensen
We hebben allemaal vrienden en familieleden die negatief zijn. Ze zijn pessimistisch of klagen over van alles. Ze blijven vasthouden aan de slechtste scenario’s en de fouten van de band waar je op dat moment naar luistert. Soms lukt het niet om deze mensen te vermijden of ben je misschien te lui om weg te lopen.
Maar je kunt je energie beter steken in vriendschappen met positieve en optimistische mensen. Sociologie studies toonden aan dat je eerder positieve instellingen en gedrag oppakt als je gezelschap hebt van vrienden die het je voordoen.
5 Probeer een “gedachten vervangende” strategie
Een techniek die de basis is van cognitieve gedragstherapie. Met deze techniek stel je negatieve gedachten ter discussie door na te gaan of ze waar zijn. Als je bijvoorbeeld denkt: ”Wat is hier het nut van? De dingen lukken nooit.” Kun je deze gedachte testen door hem naast reële gebeurtenissen en feiten te leggen. Je kunt de gedachten daarna vervangen door te denken: ”Eigenlijk lukken dingen soms gewoon wel heel goed. Dit kan net zo goed een positieve uitkomst hebben.”
6 Oefen in het betrokken raken en afstand nemen
Afstand nemen kan heel positief zijn. Het is niet hetzelfde als onverschillig of verveeld zijn. In plaats daarvan ben je gecentreerd in jezelf. Dit stelt je in staat om een situatie van meerdere kanten te bekijken. Deze gezonde staat van afstandelijkheid kun je ontwikkelen met behulp van meditatie. Als je eenmaal weet hoe het voelt om zo gecentreerd te zijn zul je jezelf snel aanleren hoe je keer op keer naar die bewustzijnsstaat kunt terugkeren.
7 Zorg dat “plakkerige” emoties verdwijnen
Negatieve gevoelens hebben een connectie met je hoofd en je lichaam. Je kunt dit fysiek ervaren. Nadat je een heftige emotie hebt ervaren, zoals boosheid of wanneer je moest huilen, duurt het een tijdje voor je lichaam weer is hersteld. Dit komt door de verschillende hormonen, de stressreactie, en andere stoffen die niet direct zijn afgevoerd.
Je kunt het opruimen versnellen met onderstaande tips:
- Haal diep en rustig adem
- Ga liggen om te rusten
- Maak een wandeling door de natuur
- Chanten, een techniek waarbij je spontane geluiden in jezelf laat opkomen
- Diep en herhaaldelijk zuchten
Iedereen heeft een aantal coping vaardigheden nodig. Dit zijn een aantal bruikbare en effectieve tips. Negatieve gedachten hoeven jouw dag niet te verstoren. Je hebt goede keuzes om jezelf eruit op te tillen zodat ze geen invloed meer op je hebben.