De bedenkers van Shinrin-Yoku beriepen zich op het eeuwenoude geloof in de helende kracht van het bos, goed voor lijf en geest, zonder zich druk te maken over een wetenschappelijke onderbouwing. Dat kwam later pas.

Het Japanse ministerie van Landbouw, Bosbouw en Visserij deed een tweejarig onderzoek naar de effecten van shinrin-yoku op onze gezondheid. Hierbij werd eindelijk bewezen wat velen al langer aanvoelden: een natuurbad kan onze geestelijke en fysieke gezondheid op vele manieren positief beïnvloeden.

 

Vaker een bosbad nemen

In de natuur zijn, of wandelen, vermindert het vrijkomen van stresshormonen, verhoogt het energieniveau en de concentratie, kan de bloeddruk verlagen en gaat depressie en nervositeit tegen. Dr. Li en zijn team ontdekten bovendien dat shinrin-yoku de activiteit vergroot van zogenaamde Natural Killer cells (NK-cellen), die een belangrijke rol spelen in onze natuurlijke verdediging tegen virussen en ziekten. Hij verwacht dan ook dat het bosbaden in de toekomst vaker ingezet zal worden ter ondersteuning van de behandeling van coronaire hartziekten, obesitas en mogelijk zelfs tumoren.

Een natuurbad kan dus de bloeddruk verlagen, de weerstand en het immuunsysteem versterken, en onze concentratie en ons probleemoplossend vermogen verbeteren. Bovendien blijkt het een beproefd middel bij mentale klachten zoals futloosheid, chronische stress, depressie, nervositeit en een overprikkeld systeem.

De natuur als haven van rust

Het dagelijks leven is in een stroomversnelling geraakt, waarbij we de lat steeds hoger leggen en prikkels en masse en met raketsnelheid op ons worden afgevuurd. Rust en dekking zoeken we vaak te laat.

Daarom hebben we de natuur harder nodig dan ooit. Te midden van alle tumult vormt de natuur een haven van rust, ruimte en reflectie, waar we ons anker kunnen uitgooien en weer in verbinding komen met de aarde, en met onze eigen innerlijke natuur.

Door onszelf open te stellen voor helende ervaringen in de natuur kunnen we niet alleen ons welzijn maar ook het welzijn van de wereld vergroten. Laten we met elkaar daarbij ook goed zorgen voor de natuur en alles wat daarin leeft. 

We hebben een makkelijke lichte oefening voor je waarmee je optimaal de natuur in je op kunt nemen.

Als volgt:

  • Ga met je aandacht naar het gebied rond je bekken, het centrum van je lichaam, en loop heel rustig verder. Zet je voeten
  • stevig op de grond en laat je niet opjagen door je gedachten.
  • Je zult merken dat het best lastig is om dit lagere tempo aan te houden. In het dagelijks leven zijn we gewend ons van de ene naar de andere afspraak te haasten; onze voeten raken wel de grond, maar écht contact maken ze niet. Door je traag en bewust voort te bewegen, kun je ze leren dat wel te doen en wennen aan dit gevoel.
  • Wandel zonder einddoel of vastomlijnde route. Dat leidt je alleen maar af van waar het werkelijk om draait… Simpelweg observeren wat er gebeurt terwijl je je door het bos verplaatst. Probeer ook buiten het bos een rustiger tred aan te houden

 

Wat ons betreft is het boek Shinrin-yoku, de helende kracht van bosbaden, een echte musthave. Koop ‘m bij je lokale boekhandel, of je kunt ‘m hier ook online bestellen. 

Laat je ons weten wat zo’n natuurbad voor jou doet?

Wil je nog verder de diepte in?

Dan is dit een bijzonder boek: The Divine Farmer’s Classic of Materia Medica. Eeuwen geleden als samengesteld en een echte klassieker, met informatie over maar liefst 365 stoffen waarvan werd aangenomen dat ze gunstige effecten op het menselijk lichaam hadden. 

Klik voor meer over dit boek.

 

 

 

 

 

 

Deel en inspireer anderen