Lukt het je om een of andere reden niet om te mediteren?

Probeer deze 5 manieren van mediteren om rust en kalmte te bereiken, heel mindful!

 

Kun je maar niet wennen aan het mediteren in stille of wil het om wat voor reden een tijdje niet echt lukken? Geen paniek! Er zijn andere manieren om rust en kalmte in te bouwen in je leven.

Wat kun je doen?

Om gezond, gelukkig en geestelijk gezond te blijven is het belangrijk dat je tijd maakt voor jezelf. En dat betekent letterlijk tijd maken. Dus de computer en je telefoon uit, ruimte reserveren voor jezelf en laten weten aan de buitenwereld dat je geen afleiding wilt.

Wandelmeditatie

Ga een wandeling maken zonder doel en bestemming. Zie maar waar je uitkomt. Geen koptelefoon op en vooral niet rennen of doorstappen. Realiseer je dat er geen tijdslimiet moet zijn als je dit doet, want de bedoeling is nu juist dat je je helemaal overgeeft aan de wandeling. Je aandacht alleen gericht op je omgeving en je gedachten die komen en gaan.

Ben je op het strand? Voel het zand onder je voeten, luister naar de golven en ruik de zeelucht. Ben je in het bos? Laat je door de bomen betoveren, luister naar het geluid van de wind door de bladeren en kijk naar de ontluikende natuur. Het gaat hierbij om voelen, ruiken, zien en aanraken. 

Teken mandela’s of ga ze kleuren

Het proces van nauwkeurig kleuren of tekenen zorgt voor een meditatieve staat. Je bent intensief bezig met een creatief proces en je gedachten verdwijnen langzaam maar zeker waardoor je rust en ruimte creëert in je hoofd.

Kijk naar een zonsopkomst of zonsondergang. Neem eens de tijd om op een rustig plekje te gaan genieten van dit fenomeen. Het proces van een opkomende zon met de bijhorende kleurenpracht is diep en verstilt de gedachten. Het langzaam weg zien zakken van de zon achter de horizon bij een zonsondergang geeft ditzelfde effect. De natuur is in essentie puur en vraagt niks van je. Dit bewust meemaken raakt je van binnen en geeft je de energie waar je naar op zoek bent.

Luister naar muziek

Muziek heeft een emotioneel effect en kan je laten lachen, je blij maken of je laten huilen. Muziek wordt veel gebruikt om ontspanning te bereiken en om stress te verminderen. Ga rustig ergens liggen of zitten, zet je favoriete muziek aan en luister met volle aandacht. Als je gedachten afdwalen focus je dan weer op de muziek. Langzaam zul je merken dat je je hoofd hebt leeggemaakt en je volledig hebt overgegeven aan de muziek.

Ga tuinieren!

Onkruid wieden een vervelend klusje? Niet als je het mindful doet. Wees je bewust van wat je doet en waarom. Voel de planten, voel de aarde, zie de insecten en wormen, ruik de grond. Je bent, door jouw contact met de aarde, letterlijk aan het aarden. Neem je tijd en geniet van het moment nu.

Helemaal je gedachten uitschakelen is heel moeilijk. Vecht niet tegen de gedachten maar laat ze los door je focus terug te brengen naar je lichaam of je ademhaling. Of dat wat je aan het doen bent, of dat nou wandelen is of naar muziek luisteren.

 

Veel succes!

 

 

Deel en inspireer anderen