Rouw kan een van de moeilijkste dingen zijn om te overwinnen. Je kunt het gevoel hebben dat je in een emotionele storm wordt gegooid.
In de kern is rouw een overweldigend verdriet dat wordt veroorzaakt door verlies van iets of iemand waar je van hield.
Rouw kan vele vormen aannemen:
- Boosheid
- Angst
- Eenzaamheid
- Depressie
- Spijt
De vele vormen van verdriet en pijn kunnen je gevangen houden in een zee van emotionele wanhoop. Iedereen ervaart verlies en rouw anders en moet er op zijn eigen unieke manier mee om leren gaan. Zelfs de dingen waar we om rouwen kunnen per persoon verschillen.
Een definitie van rouw zou kunnen zijn: “Het conflicterende gevoel dat wordt veroorzaakt door een verandering of het beëindigen van een vertrouwd patroon of gedrag.” Rouw is niet uitsluitend voorbehouden aan de dood van een geliefde of een ander verlies zoals een scheiding.
We spreken van verlies als je iets verliest wat voor jou betekenisvol is. Als het waardevol voor jou was zul je rouw ervaren wanneer je het verliest. Het maakt dan niet uit wat een ander daarvan vindt.
Tips om ermee om te gaan:
Als je in de rouw bent is het belangrijk dat je bij jezelf nagaat of je genoeg ruimte maakt voor de rouwverwerking. Is dat cultureel bepaald of jouw persoonlijke ervaring? Sommige culturen schrijven een bepaalde tijd voor waarin je behoort te rouwen. Maar vaak is het een kwestie van door elke dag heen bewegen, en na een tijd merken dat de intensiteit van de emoties vermindert.
Misschien besef je ineens dat de persoon die jij verloren hebt niet zou willen dat je zoveel verdriet hebt. Misschien heb je een ritueel nodig om onopgeloste zaken of problemen los te laten en vergeving te vinden of te geven. Of misschien wil je graag jouw ervaringen delen in gesprekken met iemand die je vertrouwt.
Ook meditatie kan je helpen om de ban van de emoties te verminderen en zo wat verlichting in je rouw te brengen.
1 – Meditatie voor rouwverwerking
Zodra je je overweldigd voelt door de emoties van de rouw kun je een paar minuten de tijd nemen om deze meditatieve stappen te volgen.
2 – Zoek een fijne plek om te zitten
Ergens waar je gedurende 15 tot 20 minuten ongestoord kunt zijn. Maak het behaaglijk met een kussen of een deken.
3 – Volg je ademhaling en breng daarna de aandacht naar alles wat je voelt
Zowel lichamelijk als emotioneel. Probeer niet te analyseren wat het betekent. Blijf aanwezig in de ervaring. Aanvaard je gevoelens op een liefdevolle manier.
4 – Stel je het gezicht voor van de persoon waar je om rouwt
Je kunt dit ervaren als de aanwezigheid van hun spirit, maar het kan ook alleen jouw herinnering zijn.
5 – Overweeg alles wat nog gezegd of vergeven zou moeten worden
Voer in gedachten het gesprek dat je nog wilde afmaken. Luister naar wat hij of zij volgens jou zou antwoorden. Zeg dat je hem of haar vergeeft en luister naar zijn of haar vergeving voor jou. Laat dit gesprek vanuit een liefdevolle intentie plaatsvinden. Een geven en nemen in een liefdevol gesprek met deze persoon.
6 – Focus jezelf op positieve herinneringen
Een van de meest positieve herinneringen die je kunt bedenken! Herinner je de vrolijke tijden en de diepe verbinding die je gedeeld hebt.
Als je deze stappen doorlopen hebt beëindig je de meditatie door een aantal keer diep adem te halen. Blijf een tijdje stil zitten om de meditatie helemaal af te ronden. Doe deze meditatie zo vaak als nodig is. Je kunt altijd terugkeren naar deze vredige plaats wanneer je maar wilt en zo vaak als je dat nodig hebt.
Het rouwproces kost tijd. Er is geen snelle of makkelijke weg om de pijn en het lijden te omzeilen. Het is juist belangrijk om de emoties te doorleven zoals ze door ons heen bewegen. Als je het negeert zul je een blokkade opbouwen van onverwerkte pijn. Dit zul je dan later opnieuw tegenkomen en het kan veel psychologische problemen met zich meebrengen.
Het beste wat je kunt doen is jezelf toe te staan om dit proces vanuit zelfcompassie te doorleven. We wensen je veel sterkte toe bij dit proces.
Hoe ga jij meditatie bij rouwverwerking inzetten?