De letter C is….van complimenten en contact

Wat goed van jou dat je dit allemaal uit liefde doet!

 

Je verdient mijn compliment voor het liefdevol verzorgen van jouw dierbare en het oplossen van de vele problemen die je dan onderweg tegenkomt. Zo, die heb je vast binnen vandaag. En ik meen het ook nog. Het is niet niks wat wij als mantelzorgers samen allemaal voor elkaar boksen.

Toch vinden we het moeilijk om een compliment daarover aan te nemen, echt te horen. Terwijl het zo fijn kan zijn. Even een pluimpje. Daarom mijn oproep: luister naar complimenten! Geloof mensen die je een compliment maken over wat je doet als mantelzorger. Zij zeggen dat niet zo maar, ze menen het. Onthou ze. Het is waar. En het helpt je.

Net als oprecht contact kan helpen. Met degene waar je voor zorgt, met de verzorgenden daaromheen, met de mede-mantelzorgers, familie etc

Echt contact maken

Van een lezing van Jos Cuijten leerde ik dat ‘volgen’ het beste uitgangspunt is in contact met iemand met dementie. Vaak lukt het diegene niet meer om duidelijk te maken wat hij/zij wil zeggen, maar is er vooral behoefte aan contact. Als je dat afkapt door het gesprek over te nemen,oplossingen aan te dragen etc. voelt de ander zich niet serieus genomen of zelfs gefrustreerd.

De volgende tips hielpen mij goed hierin:

  • Kijk goed naar de ander, luister, ga uit van wat er gebeurt
  • Neem het niet over, ga niet leiden (al is dat de natuurlijke neiging van onze gezonde hersenen) 
  • Maak steeds oogcontact en bevestig wat er gezegd wordt.
  • Herhaal, benoem wat je ziet, wat er gebeurt
  • Toon interesse, stel vragen

Een goed voorbeeld van dit meegaan hoorde ik van Natasia ten Kattelaar (verpleegkundige bij ZorgAccent) toen ik haar interviewde voor mijn boek ‘Mantelzorger der liefde’. Ze vertelde me over de man die heel boos tegen haar deed. Waarop zij ook met stemverheffing naar

hem reageerde met “Zó, die is boos! Ja, het is toch ook wat! Echt een pokken bende hier, we gaan ergens anders naartoe”. Hij voelde zich gehoord door deze bevestiging van zijn emotie en kon daardoor openstaan voor het vervolg van het gesprek.

Verder bestaat er natuurlijk ook contact zonder woorden.Oogcontact, elkaar aanraken, samen zwijgen, luisteren naar muziek.Allemaal prachtige mogelijkheden om te genieten van elkaars aanwezigheid. Experimenteer ermee! Probeer eens wat anders dan je gewend was. Het kan je zoveel opleveren.

 

Daarover schreef ik de volgende tekst, op de melodie van ‘La vie en rose’ van Edith Piaf.

Je kunt prachtige muzikale uitvoering door Willem te Voortwis en Yolanda Tangelder beluisteren in de video op www.mantelzorgerderliefde.nl.

Omarmen

Die ogen even in de mijne

Een lach die langzaamaan verdween

Ik zie je er toch nog wel doorheen

Mens die ik zo goed ken

Als je even naar me kijkt

Iets van herkenning blijkt

Dan wil ik je omarmen

Woorden gaan niet meer vanzelf

Maar wees nu toch jezelf

En laat me je verwarmen

Jij zit heel diep in mijn hart

Ook als alles verward is

Kom maar in mijn armen

Jij blijft voor mij, ik voor jou zo dichtbij

’t Is voor altijd, ’t is beloofd, altijd wij

En als je dan weer eens zingt

De Alzheimer ontspringt

Dan lacht mijn hart

We raken elkaar veel meer aan

Contact kan ook wel zonder woorden

De liedjes die ons ooit bekoorden

Liefde, de liefde…. blijft bestaan

 

Ingrid Keestra, Mantelzorger

“Ingrid Keestra was meer dan 14 jaar mantelzorger voor haar moeder die de ziekte van Alzheimer had. Zoals veel mantelzorgers moest ze met vallen en opstaan haar weg vinden in de wereld van de dementie. Met Mantelzorger der liefde schreef ze een gids voor mantelzorgers vol praktische tips, interviews en persoonlijke ervaringen”

www.mantelzorgerderliefde.nl

Deel en inspireer anderen