Wist je dat het heel makkelijk is om zelf paddenstoelen te kweken? Leuk en lekker!

Je kunt tegenwoordig kant en klare biologische kweeksets kopen, die je gewoon thuis in de keuken of op je balkon kunt neerzetten en op een mooi stammetje ziet dit er ook nog eens fantastisch uit. Het enige wat je verder hoeft te doen is zorgen dat hij niet uitdroogt en oogsten, natuurlijk.

De shiitaki is de populairste en makkelijkste paddenstoel om thuis te kweken.

Het is een smakelijke, snel groeiende paddenstoel, die van nature in China en Japan voorkomt. Hij wordt veel gebruikt in de Aziatische keuken, maar hoort eigenlijk ook in onze keuken thuis. Hij is prima te combineren met vlees, vis en groenten én is supergezond. Hij is eiwitrijk (dus warm aanbevolen voor vegetariërs), bevat vitamine B en C, en heeft een gunstige werking op bloeddruk en cholesterol.

Traditioneel wordt de shiitaki op boomstammen gekweekt, maar tegenwoordig steeds vaker op een substraat van zaagsel, water en stro. Bij de kweker kun je dus kiezen voor een baaltje stro of deuvels, dit zijn houten pluggen die je in de stam boort, met zogenaamd broed.

Broed is een steriel mengsel met sporen van de shii-take-schimmel. Shiitaki groeit alleen op harde houtsoorten zoals eik, beuk en tamme kastanje. Koop je een geprepareerde stam, dan is deze meestal van eikenhout.

Voor de avonturier die zelf in het bos op zoek wil naar een geschikte stam, is het belangrijk dat je het juiste hout neemt. De moeilijkheid is wel, dat je op het juiste moment een gezonde boomstam moet vinden. Zo mag de stam niet te lang hebben gelegen, waardoor andere schimmels al de kans hebben gekregen zich te nestelen, maar ook weer niet te kort. Bovendien kun je aan de buitenkant niet altijd zien of een boom gezond is, maar laat je hierdoor niet ontmoedigen. Uiteindelijk is een zelfgekozen stam toch het allerleukste (dan wel even op de boswachter letten;-))

Op  www.groenetakken.nl lees je alles over het zelf kweken van paddenstoelen en er zijn ook kant en klare kweeksets te koop.

Eet smakelijk!

Deel en inspireer anderen