Wil je je eigen kruiden en groente kweken maar heb je alleen een balkon of mini-terras? Met een paar flinke potten of een slimme moestuinbak kom je al een heel eind. Of ga de hoogte in!

Hieronder lees je welke tips wij voor jou hebben verzameld!

 

1. Een wandrek vol lekkers

Heb je een muur of stevige schutting? Bevestig er ons plantenrek aan en hang het vol met potten. Allerlei kruiden, sla, kerstomaatjes, aardbeien – ze doen het allemaal prima in een pot. Vul aan met bloeiende planten, fijn voor bijen en vlinders. En fijn voor jou want die bestuiven meteen ook je aardbei- en tomatenbloemen.

2. Een Italiaans terrasje…

Een zonnig balkon of terras is ideaal voor het kweken van groente en fruit. Ook de meeste kruiden willen graag zon: mediterrane smaakmakers als rozemarijn, tijm, lavendel, salie en laurier bijvoorbeeld. Ze houden niet van natte voeten: kies dus voor terracotta bloempotten. Die zijn poreus en laten overtollig water makkelijk verdampen.

3. Moestuin in de schaduw

Heb je minder dan 4 uur zon per dag? Ook dan wil je elk plekje benutten. Kies voor sla, lente-ui en rucola, en kruiden als peterselie, bieslook, citroenmelisse, kervel, kamille en munt.

4. Water geven

“Hoeveel water moet ik geven?” Die vraag horen we vaak en het antwoord is lastig. Het hangt af van de temperatuur, het soort plant, grote of kleine pot, zon of schaduw. Planten in potten hebben in de zomer wel vaak water nodig, en beter in één keer veel dan elke dag een drupje.

Zet bij warm weer je potten op schotels: dan kan water niet weglopen. Tip! Ga je een paar dagen weg? Zet je potten dan dicht bij elkaar op een schaduwrijke plek en geef royaal water. Zo blijft de luchtvochtigheid tussen de planten hoger en verdampt het water niet zo snel.

5. Zomerbloeiers

Vrolijke bloemen in je verticale mini-moestuin, waarom niet? Zelf gezaaid of gekocht, bijna alles doet het in een pot. Als je kiest voor planten met eetbare bloemen, zoals viooltjes of Oost-Indische kers, is het extra leuk. Tip! Maak elke week een ‘knip-rondje’ en haal uitgebloeide bloemen met steeltje en al weg. Dan blijven je planten steeds nieuwe bloemen maken.

 

Bron: Dille&Kamille

Deel en inspireer anderen