Pavlova is perfect als dessert, omdat het zo licht verteerbaar is. Maar elk moment van de dag kan een feestje zijn. Met deze suikerarme versie zit je helemaal goed, smullen maar! 

Deze pavlova, ook wel bekend als meringue, in combinatie met kaneel geeft ‘m net even een verrassend ander tintje. Niet zo’n kaneel fan? Dan laat je dat gewoon achterwege. 

Deze pavlova geeft je meteen wat extra zen-time, want het drogen en koelen bij elkaar duurt zo’n 2 uur. Maar dan heb je ook wat; een pavlova zoals die hoort te zijn: stevig van buiten en zacht van binnen! 

Lekker creatief  

Voor de topping kun je eindeloos creatief zijn. Net waar je zin in hebt en wat er voorradig is in het seizoen. Persoonlijk kies ik het liefste voor seizoensfruit bij de bioboer. Kiwi, blauwe bes, braam, framboos, aardbei, banaan, het kan allemaal. Je maakt er een nog groter feestje van met geschaafde chocolade.  

Aan de bodem voeg je simpel ander smaken toe. Vervang de kaneel door oploskoffie, cacao of karamel. 

In dit recept ga ik uit van 1 grote pavlova. Je kunt natuurlijk ook 1-persoons porties maken door kleine bakjes te maken op de bakplaat. Die kun je meteen makkelijker bewaren voor de volgende dag en er weer een heel andere topping op maken. 

Ingrediënten

Voor de merinque

  • 6 grote eiwitten
  • 1 volle theelepel kaneel
  • 1 eetlepel maismeel
  • 1 theelepel rode (of witte) wijnazijn
  • 3 eetlepels poedersuiker
  • 3 tl vanille extract

Voor de topping

  • 500 ml volle slagroom
  • 3 theelepels vanille extract
  • 1 theelepel kaneel
  • 2 eetlepels poedersuiker
  • 100 gram volle kwark
  • 75 gram grof gehakte pistachenoten
  • handje basilicum, liefst vers
  • handje munt, vers. Samen met de basilicum oprollen en in kleine reepjes snijden.
  • bakje frambozen
  • 2-3 eetlepels vloeibare honing

Evt. extra: halve reep witte chocolade, geschaafd

Bereiden

Bodem

  • Vetvrij werken is bij dit recept belangrijk. Werk dus extra schoon en gebruik bij voorkeur een metalen kom. Maak je garde, kom en handen goed schoon.
  • Verwarm de heteluchtoven voor op 175 °C en bekleed de bakplaat met bakpapier.
  • Mix eerst de eiwitten tot ze beginnen te toppen. Voeg daarna, zacht mixend, lepel voor lepel de poedersuiker toe. Mix nog 3 minuten. 
  • Vervolgens voeg je kaneel, azijn en vanille toe. Klop verder tot je weer mooie stijve en lange toppen hebt met een glans. 
  • Schep het stijve eiwit met een (schone) spatel op het beklede bakblik. Of schep 1-persoons bakjes op de bakplaat. Draai de heteluchtoven terug naar 150 °C en droog de pavlova in 90 minuten (kleine bakjes 60 minuten). 
  • Zet de oven uit en laat de pavlova in de oven met de deur dicht 30 minuten afkoelen.

Topping

Terwijl de bodem in de oven staat, ga je aan de slag met de topping.

De romige topping maak je door de slagroom stijf te kloppen. Zodra deze bijna stijf is, voeg je de poedersuiker, vanille en kaneel toe. Mix het geheel goed door elkaar, maar let op dat de slagroom niet doorslaat richting boter. Met een spatel schep je er voorzichtig om het geheel luchtig te houden de kwark doorheen.

Plaats in de koelkast tot de bodem klaar is.

Hak nu de pistachenootjes in kleine stukjes. Ga je voor de witte chocolade als extra toevoeging? Rasp deze dan tot vlokken. 

Snijd de basilicum en munt

Het is bijna zover…

De gebakken pavlova is afgekoeld. Let op, deze is kwetsbaar, haal het bakpapier er dus voorzichtig af. 

Verdeel het roommengsel er overheen. Besmeer de pavlova met de room en versier de taart met vruchtjes. Snijd er punten van, serveren maar!

Wil je nog wat bewaren voor de volgende dag? Doe dan nog niets op de bodem, maar bewaar de bodem en topping apart. 

Variatietips

Bodem

Vervang de kaneel door oploskoffie of cacao. Omdat de smaak intensiteit van kaneel, koffie en cacao dicht bij elkaar licht, kun je dezelfde hoeveelheid aanhouden. Natuurlijk kun je naar eigen smaak iets meer of minder toevoegen. 

Topping

Ik heb frambozen gebruikt, daar zou je nog gesnipperde witte chocolade overheen kunnen strooien. Dan maak je er helemaal een feestje van. 

De frambozen kun je ook vervangen door blauwe bessen, met bijvoorbeeld wat eetbare lavendel. Wees daar niet te gul mee trouwens, gewoon een paar bloemetjes. 

Aardbeien zijn ook heerlijk als topping, verrijk het met wat melk hagelslag en de bloemetjes van de hondsdraf. Die staan vaak gewoon in de tuin en zijn eetbaar en zien er prachtig uit! Granaatappelpitjes zijn ook heerlijk en zien er feestelijk uit. 

Als je het doet, doe het dan goed en maak er een feestje van!

Laat je ons weten hoe deze Pavlova gelukt is?