Wil jij het hele jaar door lekker, gezond en vers uit je eigen vensterbank eten, dan zijn kiemgroenten iets voor jou. 

Kiemgroenten zijn super gezond. Ze worden ook wel spruitgroenten genoemd, het zijn in feite jonge plantjes. De kiemen bevatten net zo veel voedingsstoffen als de volwassen plant en zitten boordevol vitamines en mineralen. De bekendste zijn wel tuinkers, taugé en alfalfa, maar er zijn er veel meer soorten.

Het kweken is niet zo moeilijk en kan het hele jaar door, gewoon thuis in de vensterbank. Ideaal in de wintermaanden wanneer al het andere niet meer groeit.

Het kiemen gebeurt in een weckpot of een andere glazen pot, die je aan de bovenkant afsluit met een doek en een elastiek. Dit is de makkelijkste manier om te voorkomen dat de zaden (te) snel uitdrogen, ze kunnen lekker broeien en het dempt het zonlicht. Er zijn ook speciale kiemschaaltjes te koop, maar het kan eventueel ook op een schoteltje met nat keukenpapier. 

Na ongeveer een week zijn de kiemgroenten klaar om gegeten te worden.

Je kunt kiemgroenten op verschillende manieren toepassen; als garnering, of als kruid toegevoegd aan een warme maaltijd of salade, of gewoon elke dag een pluk kiemen tussen een broodje.

Er zijn veel soorten kiemgroente verkrijgbaar, zoals bijvoorbeeld mosterdkers, mungboontjes, preispruiten, rucolakers, broccolikers en zonnebloemkiemen.

 Wil je kiemgroenten kweken, gebruik hiervoor dan wel de speciale kiemzaden.

Biologische kiemzaden zijn onder meer te koop bij De Bolster.

http://www.bolster.nl/kiemgroenten-zaden/c23

of kijk op http://www.happyseeds.nl/