We zijn allemaal gewoontewezens. Als we er eenmaal aan gewend zijn om iets op een bepaalde manier te doen, of om een bepaald product te gebruiken kan het moeilijk zijn om dat nog te veranderen.

Routine is goed voor je productiviteit, maar het kan een belasting zijn als je een aantal slechte gewoontes hebt aangenomen. Hier zijn een aantal tips om die slechte gewoontes te snel te veranderen.

 

1. Doe niet teveel tegelijk

Multitasking geeft ons vaak het gevoel dat we meer gedaan krijgen in minder tijd. Dat maakt het moeilijk om ermee te stoppen. In werkelijkheid is het zo dat als je je aandacht moet verspreiden over meerdere taken, je meer moeite hebt om je te concentreren.

Je zult waarschijnlijk helemaal geen tijd besparen en de kwaliteit van je werk zal sterk verminderen. In plaats daarvan is het aan te raden om met elkaar vergelijkbare taken samen te voegen, zoals rekeningen betalen. Probeer om je op iedere individuele taak te focussen, totdat het is afgerond.

2. Stel geen dingen uit

Probeer in plaats daarvan om jezelf deadlines op te leggen en beloon jezelf als je die hebt gehaald. Ik ben een geweldige draler. Het is waarschijnlijk een van mijn slechtste gewoontes. Terwijl ik deze tekst schrijf heb ik ook twee keer mijn mail gecheckt en scrolde een paar keer door facebook.

Om deze gewoonte te doorbreken heb ik mezelf overal een deadline voor gegeven. Bij grotere projecten die al een deadline hebben deel ik het werk op in stukken met voor ieder deel een eigen minideadline. Ik houd er ook van om mezelf kleine beloningen te geven, zoals een snack of een telefoongesprek met een vriend, om gemotiveerd te blijven.

3. Raak niet geobsedeerd door je mail

Probeer in plaats daarvan om je email maximaal een keer per uur te checken. E-mails zijn een grote afleidingsbron in een werkplaats. Vooral als we een dwangmatige behoefte hebben ontwikkeld om iedere vijf minuten onze inbox te checken. (Ik deed het een paar seconden geleden nog!)

Onthoudt dat zo ongeveer elke email kan wachten, er zit niets urgents tussen. Zet een wekker om je te helpen de tijd tussen het checken van je email te vergroten. Sluit dat venster tot het weer tijd is om hem te openen. 

4. Raak niet teveel gestrest

Geef jezelf in plaats daarvan de tijd om dingen uit te werken. Als de druk groot is is je eerste reactie om er middenin te duiken. Maar je zou niet bang moeten zijn om een pas op de plaats te maken en eerst een plan van aanpak te bedenken. Haasten kan tot gevolg hebben dat je belangrijke informatie mist en je kunt over eenvoudige methoden of mogelijkheden heen kijken.  

5. Zeg niet automatisch ja

Probeer in plaats daarvan om je opties open te houden. Ja zeggen is waarschijnlijk het makkelijkste deel van iedere taak. Maar voor je ja zegt is het handig om na te denken over wat de taak inhoudt. Als je het gevoel hebt dat je ja zegt omdat je moet zul je je uiteindelijk overvraagd en ondergewaardeerd voelen.

6. Overdrijf niet

Probeer in plaats daarvan om aardig voor jezelf te zijn. We kennen allemaal wel iemand die opschept over alle projecten die ze hebben of hoe ze maar drie uur slaap nodig hebben omdat ze zo druk zijn. Het kan erop lijken dat ze op weg zijn naar een grote doorbraak, maar ze zullen al snel opgebrand raken.

Voel je niet schuldig als je af en toe een pauze inlast, of als je zeven of acht uur slaapt per nacht. De manier waarop je jezelf behandeld kan een grote impact hebben op je werk. Ik besloot om de hele maand December vrij te nemen van netwerkactiviteiten omdat ik het niet langer aankon om mezelf nog een keer te introduceren. Probeer de last te verlichten, het voelt zo goed om aardig te zijn voor jezelf.

Deel en inspireer anderen