Niets van wat anderen doen komt door jou, dus vat niets persoonlijk op.

Wat anderen zeggen en doen is een projectie van hun eigen realiteit, hun eigen dromen. Als je immuun bent voor de opvattingen en acties van anderen zal je geen slachtoffer meer zijn van onnodig lijden.

 

We leven in een wereld waar mensen regelmatig onaardige liefdeloze woorden gebruiken om met en over elkaar te praten. Er is een betere manier om met deze negativiteit om te gaan. Deze blog vertelt dat je hoeft niet alles persoonlijk op te vatten. Zo krijg je meer ruimte voor een tevreden en harmonieus leven.

1. Het gaat niet over jou, het gaat over hen

“Het is niet wat ik zeg dat jou kwetst. Jij hebt wonden die ik raak door wat ik zeg. Je kwetst jezelf. Er is geen reden waarom ik dat persoonlijk moet opvatten.”

De meeste mensen zijn zich onbewust van hun eigen onderbewuste. Ze beschermen hun eigen donkere schaduwen, hun pijn en innerlijke strubbelingen voor de mensen om hen heen. Ze zien niet dat dat hun problemen bij zichzelf liggen. Wat de meeste mensen zeggen of doen heeft weinig tot niets te maken met wat ze omschrijven.

Het gaat alleen maar om wie ze zelf zijn, en de innerlijke worsteling waar ze mee dealen. De woorden die iemand uitspreekt, hun acties en gedrag, tonen wat diep verborgen ligt in iemands hart. Ze zeggen niets over de mensen die ze aanvallen maar tonen alleen wat in henzelf leeft. Daarom is het belangrijk om dingen niet persoonlijk op te vatten en altijd te onthouden dat het niet over jou gaat, maar over hen.

2. Besteed er niet teveel aandacht aan

Gedachten hebben een creatieve kracht. Er bestaan geen lege gedachten, want voor iedere gedachte die je denkt creëer je een overtuiging waar je later je realiteit op baseert. Het is belangrijk dat je geen gedachten aan de negativiteit besteedt die anderen uitspreken. Besteed dus zo min mogelijk aandacht aan wat zij zeggen.

Deze negatieve uitspraken hebben de neiging om je hart, je gedachten, je lichaam en je leven te vergiftigen. Mensen zijn geneigd om erg gul te zijn met het verspreiden van hun onzin, hun angsten en hun onkunde. Onthoud dat het gezonder is om een dieet van spirituele en emotionele informatie te verwerken.  Voed jezelf met positiviteit en focus op die verbale voeding die jou de goede kant op stuurt.

3. Wees gewoon jezelf

“Wees jezelf en zeg wat je voelt, want diegene die zich eraan storen zijn niet belangrijk en diegene die het belangrijk vinden zullen zich er niet aan storen.” Doe altijd dat wat jij denkt dat er moet gebeuren en besteedt geen aandacht aan wat anderen ervan zullen denken. Maak nooit andermans mening belangrijker dan die van jou.

Jouw taak op aarde is dat je trouw bent aan jezelf. Je eert je eigen hart en ziel door het pad te bewandelen die jij in dit leven moet gaan, niet door de vele paden te lopen waarvan andere mensen denken dat je die zou moeten lopen. Als anderen het niet eens zijn met het pad dat jij bewandelt is dat hun probleem.

4. Wat andere mensen van je denken is jouw zaak niet

Een citaat uit de Tao Te Ching (500BC), een boek waarvan men denkt dat het de meest wijze informatie bevat: ”Hecht waarde aan de goedkeuring van mensen en je zult hun gevangene zijn.” Zodra je begint met je zorgen maken over wat anderen van je zeggen of denken en je hun goedkeuring najaagt, ben je inderdaad hun gevangene geworden.

Sta niemand toe dat ze je vrijheid beroven. Herinner jezelf er voortdurend aan dat de mening van anderen jouw zaak niet is. Hun negativiteit heeft niets te maken met jou, maar alles met henzelf.

5. Het is jouw tijd en energie niet waard

Het is ongelooflijk hoeveel we ons druk maken over wat andere mensen over ons denken. Hoeveel tijd en energie we verspillen aan pogingen om te begrijpen waarom bepaalde mensen ons niet aardig vinden. Waarom zij kiezen om op een bepaalde manier tegen ons te praten of zich op een bepaalde manier te gedragen.

In plaats van dat we ons focussen op diegenen die wel liefdevol zijn en van ons houden, kiezen we er vaak voor om onze tijd en energie te verspillen aan de negativiteit van diegenen die ons niet mogen. We realiseren ons te weinig dat we onszelf hierdoor vergiftigen. Dat is het gewoon echt niet waard. 

6. Mensen geven wat ze in hun hart te geven hebben

We zijn allemaal geboren met de innerlijke behoefte om te geven. We willen allemaal delen aan de mensen om ons heen van wat we in ons hart te geven hebben. De mensen wiens hart gevuld is met liefde, vriendelijkheid en compassie geven liefde. Ze delen hun vreugde, vrolijkheid, vrede en geluk. Mensen die gestrest zijn en wiens hart gewond zijn geven hun angst, pijn en negativiteit.

Omdat dat is wat ze op dat moment te geven hebben. Niemand kan veroordeeld worden voor een boze reactie op een hulpvraag omdat de reactie precies is wat werd gevraagd, namelijk het delen van wat diegene te geven had. Als hij iets anders gegeven had zou dat een aanslag zijn geweest op zijn realiteit, alleen omdat jij dat juist vindt.

Misschien is het gevaar hiervan voor jezelf niet volledig aanwijsbaar, maar als je gelooft dat een beroep op jouw hulpvaardigheid anders moet zijn zal je ook anders reageren. Jouw reactie zal anders zijn en daarom misschien ongepast voor de realiteit, maar niet voor jouw perceptie van die werkelijkheid.

7. Verwar het gedrag nooit met de persoon

We  weten allemaal dat kinderen puur en onschuldig worden geboren en dat ze alleen hun onvoorwaardelijke liefde kunnen geven. Maar ze groeien op en gaan hun leven al snel ervaren door de filters van vele overtuigingen en beperkingen die ze van hun omgeving hebben opgevangen.

Ze leren dat het onvoorwaardelijk liefhebben een onveilige houding is. Hun liefdevolle hart wordt langzaam maar zeker vervangen door een heleboel angsten. Angsten die hen dwingen om zich onaardig te gedragen, waarmee ze nog meer pijn en lijden aan zichzelf en hun omgeving toebrengen. Neem dat niet persoonlijk. Maak hun pijn niet tot jouw pijn. Maak hun duisternis is niet jouw duisternis.

Help ze als je kunt door hen jouw liefde, compassie en begrip te geven en door hen te leren dat liefde hun ware natuur is. Angst is alleen een illusie. Als dit niet lukt probeer dan in ieder geval hun pijn niet te vergroten door onaardig en liefdeloos te reageren. Verwar het gedrag van de persoon niet met de persoon zelf, want dat zou alleen maar meer lijden in hun leven brengen. Het zou ook een belasting zijn op je eigen leven.

8. Bescherm je hart, want alles wat je doet komt daarvandaan

Sta nooit toe dat jouw pijn in haat verandert. Ongeacht wat iemand van je zegt of denkt, of hoeveel negativiteit men in je leven probeert te brengen. Geef wrokkige gedachten geen ruimte in jouw systeem. Daarmee zou je doorgaan om je hart te vergiftigen, lang nadat je “door de slang gebeten bent.” Houd je hart puur. Vrij van negativiteit en haat. Want alles wat jij doet stroomt uit je hart. 

9. Laat liefde vergeven

“Angst veroordeeld en liefde vergeeft. Vergeving kan onschadelijk maken wat angst heeft gecreëerd.  De meesten zijn ervan overtuigd dat vergeving een daad van zwakte is, maar de waarheid is dat vergeving van kracht getuigt. Je vergeeft niet omdat je zwak bent, maar omdat je sterk genoeg bent om je te realiseren dat je alleen gelukkig kunt zijn als je je wrok laat gaan.

De sterkste persoon vergeeft altijd. Niet omdat ze denken dat de ander dat verdient, maar omdat ze weten wat het met henzelf doet. Zij weten dat vergeving je gedachten en hart reinigt van alle negativiteit dat in je systeem is gekropen. Door je hart open te houden geef je jezelf de kans om giften te ontvangen en jezelf te laven aan liefde, zorg en waardering.

10. Maak het hebben van een vredig brein tot je hoogste doel

Draai je rug naar alles wat niet bedoelt is om je vrede, geluk en vreugde te brengen. Focus voortdurend op die dingen die je hart met liefde vullen. Maak het hebben van een vredig brein tot jouw hoogste doel. Niemand mag dat verstoren. Als je geconfronteerd wordt met een moeilijk persoon of situatie vraag jezelf dan af: ”Hoe kan ik hier op zo’n manier mee omgaan dat mijn innerlijke rust niet verstoord wordt?”

Waarom denk jij dat het zo’n uitdaging is voor mensen om dingen niet persoonlijk op te pakken? Waarom zijn mensen altijd op jacht naar de goedkeuring van anderen? Is het jouw al gelukt om die jacht te stoppen?

 

Maar onthoudt: je hoeft niet alles persoonlijk op te vatten!

Deel en inspireer anderen